Mára háttérbe szorultak a régi babonák, az év bizonyos szakaszaiban azonban erőre kapnak. A szilveszter misztikus éjszakájához, valamint újév első napjához rengeteg hagyomány, babona kapcsolódik – többek közt az étkezést érintve.
A szilvesztert nagyon sokan ünneplik sertéshús fogyasztásával. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint az állat kövérsége, hája az, ami ehhez a szerephez juttatta, hisz mi lenne hivatottabb az új esztendőt várni, mint a jóléttől kövér, zsíros disznó.
A magyarok virsli és sült formájában veszik magukhoz általában a húsát,
2022-ben viszont még a máskor viszonylag olcsónak számító ételek sem pénztárcabarátak. Az alábbi ábra mutatja, hogy idén átlagosan 3040 forintot kell fizetnünk a sertésvirsli kilogrammjáért, míg tavaly jóval kedvezőbb áron, átlag 2110 forintért juthattunk hozzá.