A drogériákban egy egész falnyi terület jut a különféle hajra kenhető csodaszereknek. A rengeteg márka és típus közül képtelenség kiválasztani a legjobbat. Sokszor pedig abban sem lehetünk biztosak, hogy amit végül kifizettünk a pénztárnál, valóban jót tesz majd a hajunknak. Ezzel szemben a konyhában számtalan alapanyag megtalálható, ami a hajunkra kenve is kifejti jótékony hatását. Íme néhány olcsó és szuper hatékony recept!
[box title=”Tojásos hajpakolás” box_color=”#ef4d49″]
Hozzávalók:
– egy tojás sárgája
– egy pohár tej
– egy fél citrom leve
– két evőkanál olívaolaj
Elkészítés: Válaszd el a tojást, a sárgáját verd fel egy villával vagy habverővel, add hozzá a tejet és az olívaolajat, majd dolgozd össze alaposan egységes masszává. Végül öntsd hozzá a kifacsart citrom levét. Az elkészült pakolást dolgozd el alaposan a fejbőrödön és a hajvégeiden, és legalább 15 percig hagyd a hajadon. Ha nem akarod, hogy a kanapé ússzon a nyers tojásban, jobban jársz, ha előrelátóan zuhanysapkát húzol a fejedre.
Ha vége a pihinek, hideg vagy langyos vízzel öblítsd le alaposan a masszát, majd samponnal mosd át a hajadat, hogy a szálak közül is lejöjjön a pakolás.
Plusz tippek:
– ha normál a hajad, használhatsz egész tojást, ha pedig inkább olajos, zsíros, akkor szerencsésebb csak a fehérjét beletenni a pakolásba
– a hideg víz nem a spórolás miatt fontos, hanem azért, mert a forró víz összerántja a tojást; ez főleg akkor lehet szempont, ha egész tojást teszel a masszába
– szerencsés a samponos öblítést erős, gyümölcsös illatú samponnal végezni, mert ez jól elnyomja a nyers tojás nem éppen kellemes aromáját
– ne lépd túl az ajánlott citromlé mennyiségét, mert a sav megmarhatja a fejbőrödet, 1:2 arányban legyen a citrom a tojással
– legalább havonta egyszer érdemes feltenni a pakolást, az egészséges, fényes haj érdekében [/box]
[box title=”Banános hajpakolás” box_color=”#faee1f” title_color=”#050505″]
Hozzávalók:
– két túlérett banán
– egy evőkanál kókuszolaj
– egy evőkanál olívaolaj
– egy evőkanál méz
Elkészítés: Törj pépesre két banánt, olyan simára, amilyenre csak lehet. Add hozzá a többi hozzávalót és keverd össze alaposan. Oszlasd el a hajadon a masszát és legalább öt percig hagyd rajta, hogy mélyen beleivódjon a fejbőrödbe. Végül meleg, majd samponos vízzel öblítsd le a pakolást és közben fésüld át a tincseidet, hogy a banándarabok kijöjjenek a hajadból.
Plusz tippek:
– fagyaszd le, majd engedd fel a banánokat, mielőtt felhasználnád, így egyszerűbben tudod pépesíteni őket
– ha nem fagyasztod le, akkor keress minél érettebb gyümölcsöket a pakoláshoz [/box]
[box title=”Joghurtos hajpakolás” box_color=”#96dc33″]
Hozzávalók:
– fél pohár joghurt
– egy teáskanál almaecet
– egy teáskanál méz
Elkészítés: Keverd össze a hozzávalókat, ezután dolgozd bele a masszát a fejbőrödbe és a hajszálaidba. Legalább 15 percig hagyd a hajadon, majd meleg samponos vízzel öblítsd le a pakolást.
Plusz tippek:
– kizárólag natúr probiotikus joghurtot vegyél, vagy készíts otthon, ez ugyanis tele van tápanyagokban gazdag enzimekkel
– ne használj több almaecetet a kelleténél, mert megmarhatja a fejbőrödet[/box]
[box title=”Krémes avokadó hajmaszk” box_color=”#63f3cf” title_color=”#2f2828″]
Hozzávalók:
– egy érett avokádó
– negyed pohár tej
– egy evőkanál olívaolaj
Elkészítés: Kapard ki az avokádót a héjából, majd pürésítsd addig, amíg teljesen sima krémet nem kapsz. Add hozzá az olívaolajat és a tejet, majd keverd össze jó alaposan. Dolgozd el a hajadon, tedd fel a zuhanysapkát és ülj be a kádba 15 percre, amíg a massza beleivódik a hajadba. Ha kész vagy, meleg, samponos vízzel öblítsd le a tincseidet, és közben fésüld át az ujjaiddal.
Plusz tippek:
– tanácsos nagyon érett avokádót választani, mert azt jól össze lehet pépesíteni
– ha nem szeretnéd, hogy a pakolás nagyon folyós legyen, kevesebb tejet is adhatsz a masszához
– mosás után nem szükséges kondicionálót tenni a hajadra, mert az avokádó természetes hajkondicionáló tulajdonságokkal bír [/box]