Rongálják a 2013-as „Év fáját” Pécsett. Almaszerű terméséből ugyanis pálinka készül. A pálinkafőzéshez rengeteg bogyót kell összeszedni, mivel száz liter cefréből csupán négy liter szesz lesz.
A házi berkenye termését vandál módon gyűjtik: hosszú nádbotokkal ütik a koronáját. Ilyenkor az ágak és a termés is összetörik. Ponyvát terítenek a fa alá, és addig csapkodják a lombot, amíg az összes termés le nem hullik. A gyümölcsből pálinka lesz.
A rongálók talán nem is tudják, hogy a házi berkenyét idén az „Év fájának” választotta az Országos Erdészeti Egyesület. A 2001 óta védett faj különböző típusai széles körben előfordulnak a magyar erdőkben. Az elismerést fanyar ízű termése mellett narancssárgás-pirosas őszi lombja miatt kapta.
Nagy Ervin, a Biokom Kft. közterület-fenntartási részlegvezetője elmondta:
– Nagyon látványos a berkenye fényes levele, az őszre bepirosodó termése, és maga a fa érdekes látványt nyújt.
Az almához, a birshez és a bodzához képest a berkenyéből jóval kevesebb pálinka készíthető: száz liter cefréből mindössze négy-öt liter szesz lesz. Az elkészítése sem gazdaságos, a termést nagyon apróra kell vágni, mivel kevés a nedvességtartalma. Éppen ezért csak az ínyencek készítik, és csak a vastagabb pénztárcájú vásárlók fizetnek érte az üzletekben.
Amíg a körte-, szilva- vagy barackpálinka fél literje körülbelül 7000-8000 forintba kerül, a berkenyéből készült ital megközelítőleg 20.000 forint lenne.
A berkenyepálinka kesernyés, fanyar, igazán férfias ízvilágú. A szeptemberben érő gyümölcsből egyébként lekvárt is szoktak készíteni, gyakran más gyümölcsökkel keverve, ízesítve.