A rántott hús és sült krumpli (vagy rizs) kombó állandó szereplő a magyar családok vasárnapi asztalán. Manapság persze egyre többen vevők az újdonságokra, merészebben használják az ízeket, de a rántott hús akkor is rántott hús maradt! Pedig léteznek izgalmasabb (nem egészségesebb) megoldások, amikkel feldobhatjuk az unalmas hétvégi bundát. Lánczos Sándor, a Fahéjas Kávé gasztroblog szerkesztője segített az Abszolút Nőnek.
[note note_color=”#f693b0″]1. Kekszmorzsás
Reszeljünk le egy kis gyömbért, és keverjük össze mézzel. A húst forgassuk bele a ragacsos mázba, majd egy tál kekszmorzsába. A sütés a szokásos módon történik. Ha valaki nem szereti a gyömbért, bátran használhat fokhagymát helyette.[/note]
[note note_color=”#faa294″]2. Kukoricapelyhes
A húst először forgassuk meg a lisztben, de ezt a lépést akár el is hagyhatjuk. Ezután jöhet a tojás, amit megspékelünk egy narancs levével. Végül törjünk apró darabokra egy adag kukoricapelyhet, és keverjünk bele kókuszreszeléket. A megszokott módon és sorrendben bundázzuk be a húst, majd süssük ki forró olajban, vagy tepsiben.[/note]
[note note_color=”#fad770″] 3. Pattogatott kukoricás
Zsemlemorzsa helyett zúzzuk apróra a popcornt, és a liszt, majd a tojás után abban forgassuk meg a húst. Ha kész a bunda, mehet a forró olajba. [/note]
[note note_color=”#d8f37d”] 4. Sóspereces
A házibulik nagy kedvence nemcsak csemegének tökéletes, de bundaként is kipróbálhatjuk. Törjünk apróra egy nagyobb zacskóval és ebből készítsük el a hús bundáját. [/note]
[note note_color=”#a2e1ca”]5. Kókuszos
A csirkéhez kiválóan illik a kókusz aromája. Használhatunk kókuszreszeléket morzsával dúsítva, vagy önmagában, de úgy is ízletes lesz a végeredmény, ha a tojáshoz kókusztejet keverünk. A panírozást és a sütést ugyanúgy végezzük, mint máskor. [/note]
[note note_color=”#c6c3f9″]6. Magos
A különféle olajos magvak – napraforgó, tökmag, szezámmag, dió, mogyoró, pekándió – magukban, vagy zsemlemorzsába keverve is jelentősen feljavítják a hagyományos panírt.[/note]
[note note_color=”#d7b0e3″]7. Zöld fűszeres
A különféle zöld fűszereket (petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, oregánó stb.), a magokhoz hasonlóan magukban is használhatjuk bundaként, de akár a morzsába is adagolhatunk belőlük. A lényeg az, hogy így egy teljesen más ízvilág születik.[/note]
[note note_color=”#edcfe7″]8. Sajtos palacsintás
A palacsintatészta nemcsak töltve nagyszerű, „huzatként” is gyakran használják. Lisztből, tojásból és tejből keverjünk sűrű tésztát, majd tegyünk bele összepréselt fokhagymát, borsot, sót és reszelt sajtot. Ha kész a massza, a csirkemellfalatkákat keverjük bele a masszába, majd villával egyenként szedjük ki, és forró olajban süssük ki.[/note]
[note note_color=”#fca6be”]9. Tortillás
Hasonló a kukoricapelyhes változathoz, de talán még ropogósabb. Minden haladjon a hagyományos panírozás sorrendjében, de a végén cseréljük ki a morzsát apróra zúzott tortilla chipsre. [/note]
[note note_color=”#fdcd96″]10. Spenót bunda
Kissé bizarrul fest majd a végeredmény, de aki szereti ezt a zöldséget, annak ízleni fog. Az egyik tányérba szitáljunk lisztet, a másikba üssük a tojásokat, majd ebbe öntsünk spenótpürét, zúzott fokhagymát, lisztet és tejet olyan arányban, hogy végül sűrű masszát kapjunk. A húsokat (csirkemelleket) először forgassuk meg a lisztben, majd a spenótos masszában, utána hagyjuk kicsit lecsöpögni és már mehet is a forró olajba. [/note]