Nem telik el nap anélkül, hogy ne kívánd a csokit vagy desszertet az ebédhez? Az a hír járja ugyanis, hogy a túlzott vágy az édes íz iránt, súlyos vitaminhiányra utalhat. Pécsi dietetikust kérdeztünk a témáról, és arról, hogy mennyit ártunk magunknak egy kis napi édességbevitellel.
Akár a sós, édes, savanyú vagy keserű ízekkel vagyunk kicsit elfogultabbak, szervezetünknek biztosan nem teszünk jót vele. Breitenbach Zita, a PTE ETK dietetikus tanársegéde szerint tévhit, hogy a túlzott vágy valamilyen hiánytünet lenne. Fontosabb megjegyezni viszont, hogy ha folyamatosan kívánunk valami édeset, és ezt a fajta vágyunkat ki is elégítjük, mondjuk napi egy csokival, akkor viszont nagy eséllyel előidézzük a bajt.
Mitől lehet, hogy ennyire kívánjuk a csokit?
A dietetikus szerint az édesszájúságnak leginkább pszichológiai okai vannak. Csecsemő kori, óvodás, és nagyobb gyermekkori élmények is meghatározhatják, de lehetnek a személyiségjegyeink is. Az újdonsült szülők gyakran abba a hibába esnek, hogy ha a gyermek szomorú, elkeseredett, akkor valamilyen édességgel vigasztalják, így az édes étel már fiatal korban könnyen összekapcsolódhat a boldogsággal. Így később is, ha a szomorúak vagyunk, akkor jutalmazni fogjuk magunkat csokival.
Breitenbach Zita elmondja, hogy pszichológusok szerint azok a kismamák, akik gyakran nem ismerik fel, hogy gyermekük miért sír, sokszor úgy próbálják meg csitítani a picit, hogy megszoptatják, még akkor is ha a sírás valódi oka nem az éhség. Ez egy nagyon rossz módszer, ugyanis annak ellenére, hogy általában a kicsi abbahagyja a sírást, a gyermek később akár érzelmi konfliktusaira is úgy talál majd megoldást, hogy enni fog.
– Az egészséges táplálkozáshoz azt javasoljuk, hogy csakis befejező fogásként fogyasszunk édességeket (hetente 2-3 alkalommal), ne az egyes étkezéseket helyettesítsük vele, mivel általában nem tartalmaz hasznos összetevőket – mondja a pécsi dietetikus. Hozzáteszi, ha magas a napi cukorbevitel, nagy eséllyel alakul ki vitaminhiány, hiszen a cukor üres kalória, és az édességek semmilyen más tápanyaggal nem szolgálnak szervezetünknek. Ráadásul jól is lakunk vele, így ha nem desszertnek fogyasztjuk, akkor utána már nem is kívánunk semmit. Arról pedig már biztos hallottunk, hogy a fogaknak sem tesz jót a túl sok edésség, így szülőként próbáljuk az édességeket ne a jutalmazással összekötni.
Vitaminhiányos állapot alakulhat ki
A testünk általában nem jelez, ha valamilyen vitaminból nagy a hiánya. Így ha valamilyen típusú ételeket nagyon kívánunk, akkor vigyázzunk – teszi hozzá a dietetikus – mert nem jelenti azt, hogy a szervezetnek szüksége van rá. Ez az édességekre hatványozottan igaz, így ha semmiképpen nem akarunk, vagy nem tudunk leszokni a napi „bűnözésről”, akkor legalább próbáljunk étkezés után falatozni és készüljenek gyümölccsel, tejjel vagy tejtermékkel.
[note note_color=”#f1566b”]
Egy amerikai egyetem kutatásából kiderül, hogy akik imádják a nagyon édes ételeket, hajlamosabbak a több alkohol fogyasztása. Az egyik lehetséges magyarázat a kapcsolatra az lehet dr. David A. Kareken, a kutatás egyik vezetője szerint, hogy a cukor és az alkohol is hatással van az agyunk jutalmazó rendszerére, mely a függőségek kialakulásáért is felelős, és a dopamin mennyiségére is, ami a jókedvért felel, vagyis az édes íz és az alkohol hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban.[/note]