Egy különleges alapanyag: a napraforgómagliszt

Hirdetés

Manapság egyre többen kénytelenek szembenézni a gluténérzékenység kellemetlenségeivel. Mivel számukra a hagyományos konyhai alapanyagok számos kellemetlen tünetet okozhatnak, ezért kénytelenek új, alternatív hozzávalók után nézni. 

Ha valaki például gluténmentes lisztet keres, akkor többféle verzióból választhat. Létezik már mandulából, rizsből, csicseriborsóból, kókuszból, kukoricából, burgonyából vagy épp napraforgómagból készült liszt. Utóbbi egyre népszerűbb hozzávaló, mivel sokoldalúan felhasználható. 

De vajon mit kell tudnunk a napraforgómaglisztről, és hogyan tudjuk hasznosítani a konyhában? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Alternatív lisztek nyomában

Sajnos a mai világunkban sokan szenvednek a gluténérzékenység kellemetlen tüneteitől. Számukra nem kérdés, hogy miért kell leváltani a jól megszokott alapanyagokat alternatív hozzávalókra. Ugyanakkor egyre többen vannak, akik különösebb indok nélkül állnak át a gluténmentes étrendre. Számukra jó megoldást nyújthatnak a gluténmentes lisztek. 

A boltok polcain rengeteg különféle növényből készült, gluténmentes lisztet találhatunk. Ezek felhasználási módja szinte teljesen megegyezik a hagyományos búzaliszt használatával, ugyanakkor sokkal egészségesebb megoldást jelenthetnek. Általában ezek a lisztek magasabb rosttartalommal, de alacsonyabb szénhidrát- és cukortartalommal rendelkeznek, ezért egészségesebbek. Arról nem is beszélve, hogy számos értékes ásványi anyagot tartalmaznak. Érdemes tehát adni nekik egy esélyt, ha eddig még nem tettük! 

Miért szeretjük? 

A napraforgómagliszt rendkívül pozitív hatással van egészségünkre. Egyrészt az előállítási folyamatnak köszönhetően alacsony zsírtartalommal rendelkezik. Hamar a diétázók kedvencévé válhat, hiszen alacsony cukor- és szénhidráttartalommal rendelkezik, ezért egy egészséges étrendbe is könnyedén beilleszthető. 

A másik nagy előnye, hogy a napraforgómagliszt rostban és értékes ásványi anyagokban gazdag. Rendszeres fogyasztásával magnéziumot, cinket, szelént, mangánt, rezet és vasat juttathatunk be, amelyek a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyagok. 

Ha szeretnénk kipróbálni és élvezni pozitív egészségügyi hatásait, akkor a Kincsez.hu ételkínálatából egyszerűen beszerezhetjük. 

Hogyan használd a konyhában? 

Mivel a napraforgómagliszt íze kevésbé karakán, ezért a konyhában sokoldalúan felhasználható akár sós, akár édes ételekhez. 

Használhatjuk például krémlevesek, szószok, mártások, főzelékek sűrítéséhez. Ugyanakkor pizza- és tésztafélék, pogácsák, sütemények készítése során is megállja a helyét. De tökéletesen megfelel müzlibe, joghurtba vagy turmixba keverve is. 

Ha valaki gluténmentes, paleolit, vegetáriánus vagy vegán étrendet követ, akkor számukra jó hír, hogy bátran használhatják ezt a lisztet.

(x)

Hirdetés