Időjárás szempontjából ez a vasárnap sem sokkal vidámabb a hétköznapoknál. Némi édesség azonban segíthet ezen. Süssünk, főzzünk, és együnk poharas tortát – ez a javaslatunk!
[box title=”Gyümölcsös sajtkrémtorta ” box_color=”#f9ed76″ title_color=”#0c0707″]
Hozzávalók öt pohárra:
- 12 dkg zab keksz
- 1 ek. kakaópor
- 3 ek. olvasztott vaj
- 20 – 25 dkg natúr krémsajt (esetleg mascarpone)
- 150 g natúr görögjoghurt
- 2 dl habtejszín
- 1 tk. vanília kivonat
- 20-25 dkg gyümölcs (ízlés szerint)
Elkészítés:
A kekszet összetörjük, majd elkeverjük a kakaóval és a vajjal. Elosztjuk öt pohár aljába. A sajtkrémet kikeverjük a sűrű joghurttal, a vaníliával és végül beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is. A kekszek tetejére kanalazzuk. A poharakat lefóliázzuk és pár órára hűtőbe tesszük. 20-25 dkg gyümölcsöt (lehet konzerv is) apróra vágunk, majd közvetlenül tálalás előtt a krém tetejére kanalazzuk. Díszítésként megszórhatjuk finomra vágott mentával vagy citromfűvel.[/box]
[box title=”Dobostorta pohárban” box_color=”#a3826b”]
Hozzávalók (2 db 3 dl űrtartalmú pohárhoz):
- 1 tábla (100 g) étcsokoládé
- 250 ml habtejszín
- 1 teáskanál rum vagy sütőrum, esetleg néhány csepp rum aroma
- 60 g háztartási keksz (lehet darált is)
- 3 evőkanál tej vagy olvasztott vaj
- 2 evőkanál cukor + 3 evőkanál cukor a karamellhez
Előkészítés:
A csokit a tejszínnel együtt olvasszuk fel kis lángon. Ha teljesen egynemű a krém, öntsük át egy másik edénybe és mikor már nem gőzölög, rakjuk be a mélyhűtőbe fél órára. Közben a kekszet zacskóba, vagy konyharuhába csomagolva egy sodrófa vagy klopfoló segítségével törjük össze, majd keverjük össze a cukorral és a tejjel. A karamellhez egy serpenyőben alacsony lángon olvasszuk meg a cukrot, öntsük sütőpapírra és egy kanállal kenjük szét. Ha kihűlt, törjük össze. A lehűlt krémet elektromos habverővel verjük habbá, és keverjük hozzá a rumot. Adagoljuk pohárba a desszertet, alulra kerül egy réteg keksz, rá egy réteg krém. Ezt ismételjük meg háromszor. Legfelülre szórjuk a karamell darabokat.[/box]
[box title=”Lúdláb torta pohárban” box_color=”#ee827c”]
Hozzávalók ( 2 db 3 dl űrtartalmú pohárhoz):
- 1 tábla étcsokoládé
- 250 ml habtejszín
- 1 teáskanál rum vagy sütőrum (esetleg néhány csepp rumaroma)
- 40 g kakaós keksz (vagy 40 g keksz + 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor)
- 2 evőkanál cukor
- meggybefőtt
- 2 evőkanál tej
Elkészítés:
A tejszínt és a csokit lábasba öntjük és alacsony lángon felolvasztjuk.Átöntjük egy másik tálba és ha már nem gőzölög, betesszük a mélyhűtőbe 20-30 percre.A kekszet zacskóba tesszük, vagy konyharuhába csomagoljuk és összetörjük.A kekszmorzsát összekeverjük a kakaóval, a tejjel és a cukorral.Összeállítjuk a desszertet. Alulra kerül a keksz negyede, rá egy réteg krém, erre egy réteg meggy, majd ismét krém és meggy, amíg a pohár majdnem megtelik. A legtetejére egy réteg kekszet rakunk. [/box]
[box title=”Citromtorta pohárban” box_color=”#a0db74″ title_color=”#0c0c0c”]
Hozzávalók:
- 8 darab vajas omlós keksz
- 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál porcukor
- 3 egész tojás
- kb. 2-3 citrom leve és reszelt héja
- 10 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjünk el 2 egész tojást és 1 tojássárgáját, majd adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlében elkevert kristálycukrot. Készítsünk vízfürdőt, és folyamatos keverés mellett főzzük kb. 10-15 percig a tojásos masszát, amíg krémes állagú lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, tegyük bele a vajat és keverjük homogén állagúra, hagyjuk kihűlni. Közben verjük fel a tojásfehérjéket habbá, miközben a porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá. A kekszeket törjük rusztikus darabokra, és 4 pohárba osszuk el. Öntsük rá a kihűlt citromkrémet, majd a cukros fehérjét kanalazzuk a tetejére. [/box]