Spárga, spárga, spárga! A háziasszonyok nagy része a napokban fejvesztve rohan a boltokba, piacokra, hogy beszerezze az isteni, szezonális zöldséget, a spárgát. Nem csoda, hiszen amellett, hogy fantasztikus ízvilággal rendelkezik, rendkívül egészséges is. Mutatunk három receptet, amit variálhatunk ezalatt a viszonylag rövid idő alatt, amíg kapható a zöldség.
Mi is az a spárga?
A népies nevén csirágot vagy nyúlárnyékot színe alapján három csoportba sorolhatjuk. Van fehér, lila és zöld, melyekből hazánkban inkább a fehér és zöld fajta kapható. A kettő között a különbség csupán annyi, hogy a zöld a talaj felett növekszik, fehér társa viszont a föld alól törekszik a fény felé.
A magas rosttartalmú növény hajtásaiban rengeteg hasznos tápanyag van szervezetünk számára. Van benne A-, B-, C- és E-vitamin és vízhajtó hatású kálium. Cukortartalmas igen alacsony, kalóriát nem tartalmaz, és igen magas a víztartalma, amik miatt diétákban előszeretettel fogyasztják. A spárga továbbá méregtelenít, segíti a bélműködést, a keringésre is jó hatással van, és végül de nem utolsósorban az afrodiziákumok csoportjába tartozik, így vágyfokozóként is bátran lehet fogyasztani.
Ezek után pedig mutatunk három receptet, amivel feldobhatjuk a zöldséget. (Persze nem a plafonra…)
[box title=”Spárgás mini piték” box_color=”#89d24c”]
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- egy teáskanál só
- 2-3 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg lágy kecskesajt
- 10 dkg natúr sajtkrém
- 25 dkg zöld spárga
- 6-8 koktélparadicsom olívaolaj
Elkészítés: A tészta hozzávalóit morzsoljuk össze, majd apránként adagoljuk hozzá a hideg vizet. Ezután a masszát tegyük fél órára hűtőbe. A spárgát sós vízben pár percig főzzük puhára, majd a kivajazott formákba tegyük a kinyújtott tésztát. Az összekevert sajtkrémmel töltsük meg a tortaformákat, majd a tetejére tegyünk spárgákat és koktélparadicsomokat. Ezután locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és 180 fokon körülbelül 20 percig süssük a mini pitéket.[/box]
[box title=”A zöld istennő tésztája” box_color=”#3eb745″]
Hozzávalók:
- 400 g spagetti tészta
- 1 db avokádó
- 100 g rukkola
- 400 g zöld spárga
- 5 db újhagyma
- 1 ek olívaolaj
- só, bors és egy kis citromlé
- egy csokor petrezselyem
Elkészítés: A spárgát forró vízben pár percig puhára főzzük. Közben a tésztát is megfőzzük. Aprítóban az avokádót, petrezselymet, sót borsot és a citrom levét összeturmixoljuk. A kis kanál olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymákat, a rukkolát és hozzáadjuk a spárgát is. Ezután a tésztára ráöntjük az avokádós szószt és a spárgát masszát – kész is![/box]
[box title=”Pofon egyszerű spárgaleves” box_color=”#27aa3f”]
Hozzávalók:
- 50 dkg zöld spárga (lehet fehér és zöld is vegyesen)
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- só, cukor
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: Pucoljuk meg a spárgákat. Ha a zöldet választottuk, akkor csak a végeit kell lecsípnünk, viszont ha a fehér spárgával dolgozunk, akkor az aljából vágjunk le 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel pucoljuk meg, megszabadítva ezzel a fás részektől. Vágjuk 3-4 centis darabokra, majd enyhén cukros vízben főzzük meg. Sóval ízesítsük, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel pedig habarjuk be, friss petrezselyemmel pedig szórjuk meg.[/box]