1 C
Pécs
kedd, november 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőEgyünk csak az ujjunkkal!

Együnk csak az ujjunkkal!

A hatalmas nemzetközi megbecsülésnek örvendő módszer rendkívül egyszerű: falatok, melyek elfogyasztásához nem kell se villa, se kés. Praktikusak, finomak, egyszerűek és híresek. A finger food, vagyis az ujjétel vagy falatka egy délutáni vendégségbe legalább annyira illik, mint egy nívós estére. Mutatunk néhány receptötletet!

[note note_color=”#6dcf99″]

Mi az az ujjétel?

Az ujjétel, finger food, falatka vagy vendégváró, olyan ételek összessége, melyekhez nem kell semmiféle evőeszköz, csupán az ujjainkat használva fogyaszthatjuk. Lehetnek ezek apró sütemények, feltűzött falatok, krémek, pástétomok, harapnivalók, a variációk száma gyakorlatilag végtelen.[/note]

[box title=”Pácolt mozzarella falatok” box_color=”#69c9b3″]

Hozzávalók:

  • mozzarella sajt
  • nap szárította paradicsom
  • 3 teáskanál petrezselyem
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • 1 teáskanál oregano
  • 1 teáskanál hagyma por
  • ½ teáskanál
  • olasz fűszerkeverék
  • só, bors

Elkészítés: Vágjuk apró kockákra a mozzarella sajtot, majd helyezzük el őket egy tálra, és mindegyik kockára tegyünk egy apró darab nap szárította paradicsomot. Tűzzük fel őket egy fogpiszkálóra. A többi hozzávalót keverjük el fél csésze olíva olajban, majd minden egyes sajtkockát mártsuk bele a keverékbe. Hagyjuk állni pár órát, hogy összeérjenek az ízek.[/box]

Finger food 1

[box title=”Guacamolés toast” box_color=”#3966d6″]

Hozzávalók:

  • 2 érett avokádó
  • 3 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
  • 1 préselt fokhagyma
  • ½ teáskanál citromlé
  • ½ csésze kecske sajt
  • 2 teáskanál olíva olaj
  • pita vagy bagett szeletek
  • só, bors

Elkészítés: Vágjuk az avokádókat félbe, fejtsük le a héját és villával törjük össze a belsejét. A többi hozzávalót a bagett kivételével keverjük össze, majd halmozzunk egy evőkanálnyi keveréket a kenyér szeletek tetejére. Azonnal fogyaszthatjuk is az apró falatokat.[/box]

Finger food 2

[box title=”Mézes sajtgolyók” box_color=”#9050c8″]

Hozzávalók:

  • 1/3 csésze liszt
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 2/3 csésze zsemlemorzsa
  • kecskesajt
  • 2/3 csésze szőlőmag vagy repce olaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál frissen vágott metélőhagyma

Elkészítés: A kecskesajton és a metélőhagymán kívül gyúrjunk össze minden hozzávalót. A kecskesajtból formázzunk gombócokat, majd forgassuk bele a zsemlemorzsás tojásos keverékbe. Tegyük mélyhűtőbe 20 percre. Miután kivettük, 1-2 perc alatt süssük aranybarnára a sajtgolyókat, csepegtessük le, majd tálaljuk az apróra vágott metélőhagymával.[/box]

Finger food 3

[box title=”Karamellizált hagymás-almás falatok” box_color=”#c45590″]

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 1 kiló vékonyra szelt hagyma
  • só, bors
  • 2 darab meghámozott, vékonyra szelt alma
  • 1 lap fagyasztott leveles tészta felolvasztva
  • 3 evőkanál reszelt sajt

Elkészítés: Olvasszuk fel a vajat serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát. Alacsony hőfokon kevergessük addig, amíg üveges nem lesz (körülbelül 5 perc). Adjuk hozzá az almát is, és hagyjuk addig a tűzhelyen, amíg a hagyma közepesen barna nem lesz; ez nagyjából fél óra. Adjuk hozzá a sót és a borsot, majd vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni. A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra. A leveles tésztát vágjuk háromszögesre, pakoljuk meg az almás-hagymás pasztával, a tetejére tegyünk reszelt sajtot. Tegyük a sütőbe, 15-20 perc alatt kész is van.[/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő