A hatalmas nemzetközi megbecsülésnek örvendő módszer rendkívül egyszerű: falatok, melyek elfogyasztásához nem kell se villa, se kés. Praktikusak, finomak, egyszerűek és híresek. A finger food, vagyis az ujjétel vagy falatka egy délutáni vendégségbe legalább annyira illik, mint egy nívós estére. Mutatunk néhány receptötletet!
[note note_color=”#6dcf99″]
Mi az az ujjétel?
Az ujjétel, finger food, falatka vagy vendégváró, olyan ételek összessége, melyekhez nem kell semmiféle evőeszköz, csupán az ujjainkat használva fogyaszthatjuk. Lehetnek ezek apró sütemények, feltűzött falatok, krémek, pástétomok, harapnivalók, a variációk száma gyakorlatilag végtelen.[/note]
[box title=”Pácolt mozzarella falatok” box_color=”#69c9b3″]
Hozzávalók:
- mozzarella sajt
- nap szárította paradicsom
- 3 teáskanál petrezselyem
- 1 teáskanál fokhagyma por
- 1 teáskanál oregano
- 1 teáskanál hagyma por
- ½ teáskanál
- olasz fűszerkeverék
- só, bors
Elkészítés: Vágjuk apró kockákra a mozzarella sajtot, majd helyezzük el őket egy tálra, és mindegyik kockára tegyünk egy apró darab nap szárította paradicsomot. Tűzzük fel őket egy fogpiszkálóra. A többi hozzávalót keverjük el fél csésze olíva olajban, majd minden egyes sajtkockát mártsuk bele a keverékbe. Hagyjuk állni pár órát, hogy összeérjenek az ízek.[/box]
[box title=”Guacamolés toast” box_color=”#3966d6″]
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó
- 3 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
- 1 préselt fokhagyma
- ½ teáskanál citromlé
- ½ csésze kecske sajt
- 2 teáskanál olíva olaj
- pita vagy bagett szeletek
- só, bors
Elkészítés: Vágjuk az avokádókat félbe, fejtsük le a héját és villával törjük össze a belsejét. A többi hozzávalót a bagett kivételével keverjük össze, majd halmozzunk egy evőkanálnyi keveréket a kenyér szeletek tetejére. Azonnal fogyaszthatjuk is az apró falatokat.[/box]
[box title=”Mézes sajtgolyók” box_color=”#9050c8″]
Hozzávalók:
- 1/3 csésze liszt
- só, bors
- 1 tojás
- 2/3 csésze zsemlemorzsa
- kecskesajt
- 2/3 csésze szőlőmag vagy repce olaj
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál frissen vágott metélőhagyma
Elkészítés: A kecskesajton és a metélőhagymán kívül gyúrjunk össze minden hozzávalót. A kecskesajtból formázzunk gombócokat, majd forgassuk bele a zsemlemorzsás tojásos keverékbe. Tegyük mélyhűtőbe 20 percre. Miután kivettük, 1-2 perc alatt süssük aranybarnára a sajtgolyókat, csepegtessük le, majd tálaljuk az apróra vágott metélőhagymával.[/box]
[box title=”Karamellizált hagymás-almás falatok” box_color=”#c45590″]
Hozzávalók:
- 3 evőkanál vaj
- 1 kiló vékonyra szelt hagyma
- só, bors
- 2 darab meghámozott, vékonyra szelt alma
- 1 lap fagyasztott leveles tészta felolvasztva
- 3 evőkanál reszelt sajt
Elkészítés: Olvasszuk fel a vajat serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát. Alacsony hőfokon kevergessük addig, amíg üveges nem lesz (körülbelül 5 perc). Adjuk hozzá az almát is, és hagyjuk addig a tűzhelyen, amíg a hagyma közepesen barna nem lesz; ez nagyjából fél óra. Adjuk hozzá a sót és a borsot, majd vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni. A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra. A leveles tésztát vágjuk háromszögesre, pakoljuk meg az almás-hagymás pasztával, a tetejére tegyünk reszelt sajtot. Tegyük a sütőbe, 15-20 perc alatt kész is van.[/box]