Ne elégedjünk meg idén az „egyszerű” húsvéti sonkával és friss reszelt tormával! Ha már vendégek jönnek hozzánk vagy a szűk családi körben főzünk, érdemes felturbózni a húsvéti menüt egy kis extrával, mondjuk házi kaláccsal, chilis sonkával és Puerto Ricó-i tojáslikőrrel? Máris mutatjuk ezeket az egyszerű recepteket Lánczos Sándor segítségével!
[box title=”Házi kalács” box_color=”#ff9594″]
Hozzávalók:
- 750 g liszt
- 1 kocka élesztő
- 1 db tojás
- 8 ek barna cukor vagy méz
- 0,5 l tej
- csipet só
- 1 dl olaj
Elkészítés: Négy evőkanál cukrot vagy mézet és az élesztőt 4 dl meleg tejbe rakjuk és felfuttatjuk. A lisztet, a tojást, az olajat és a sót egy nagy tálban összekeverjük, majd az élesztős tejet lassanként hozzáadagoljuk és elkészítjük a tésztát. A kész tésztát félrerakjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Ha letelt a fél óra, akkor újra átdagasztjuk az egészet, amíg el nem válik a kezünktől és az edényünktől. A tésztát kinyújtjuk, majd 3-4 részre szedjük, sodorjuk és nagyon szorosan megfonjuk ízlésünk szerint! Kiolajozott formákba tesszük, vagy sütőlapra és mehet a sütőbe. Nem kell tovább keleszteni, mert amíg a sütő felmelegszik, lesz ideje kelni a kalácsnak! Állítsuk 180 fokra a sütőt, és ha elérte a kívánt hőfokot, onnantól számítva még 30 percig süssük![/box]
[box title=”Mézes-chilis sonka” box_color=”#ff9f80″]
Az előzőleg beszerzett és megfőzött sonkából vágjunk szeleteket. Egy edényben, serpenyőben hevítsünk kevés olajat. A chilit karikázzuk fel és dobjuk rá az olajra. Pirítsuk, majd tegyük rá a főtt sonkát és süssünk rá kérget. Mielőtt kivennénk, locsoljuk meg kevés mézzel![/box]
[box title=”Tojáskrém” box_color=”#ffca85″]
Hozzávalók:
- 8 db kemény tojás
- 1 doboz mascarpone
- 2 tk dijoni mustár
- csipet só és bors
- 3 db baconszalonna ropogósra sütve
Elkészítés: A tojások sárgáját vegyük ki tegyük egy tálba. Keverjük össze a sajtkrémmel, a mustárral, sózzuk és borsozzuk. A bacont törjük apróra, majd mehet a tálba az is – aki szereti, érdemes egy kis avokádót is belekeverni. A fehérjét kockázzuk fel, és a végén szórjuk bele. Óvatosan keverjük össze, ne törjük! Tejszínnel lazíthatjuk a krémet, ha szükséges.[/box]
[box title=”Tormahab” box_color=”#ffe07a”]
Amennyiben van otthon ecetes tormánk – márpedig húsvét van, úgyhogy miért ne lenne? -, akkor már csak egy kis tejszínhab kell, aminél fontos, hogy ne legyen cukrozott. Verjük fel a tejszínhabot, és ízlésünk szerint adagoljuk hozzá a tormát. Tálaláskor a tojáskrémből húzzunk csíkot a tányérra, majd helyezzünk el rajta szépen egy sonkát! A tormahabbal koronázzuk meg és kevés petrezselyemmel, vagy korianderrel díszítsük! Fogyaszthatjuk a friss kaláccsal is[/box]
[box title=”Puerto Ricó-i tojáslikőr” box_color=”#f3f17c”]
Hozzávalók:
- 360 ml sűrített tej
- 420 ml cukrozott sűrített tej
- 450 ml tejszín, amelyet felfőzünk kókuszreszelékkel előző nap
- 420 ml tej vagy kókusztej
- 750 ml fehér rum
- 2 tk vanília aroma
- 1 tk fahéj
Elkészítés: Az összes hozzávalót keverjük jól össze, majd legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe. Poharakba adagolva, egész fahéjjal tálaljuk![/box]