Kilenc éve rendezi meg a Magyar Gasztronómiai Szövetség a Baranya Megyei Gasztronómiai Egyesülettel közösen a Nosztalgia Vacsoraestet. A hagyományosan az év első felében tartott estén az újhullámos vendéglátás helyett a régi, hagyományos magyar ételek kerülnek főszerepbe.
A svédasztalos vacsorán a közel kétszáz fős vendégsereg olyan ételek közül válogathatott, mint a bajai halászlé, rőzsepecsenye, vadas marhaszelet zsemlegombóccal, bugaci birkapörkölt, kakaspörkölt kapros-túrós csuszával, vagy Csáky-rostélyos vajas galuskával. Desszertnek pedig számtalan sütemény és rétes várta a vendégeket.
A Baranya megyei egyesület elnöke és az este házigazdája, Benkő Dezső lapunknak elmondta, tizenhat szakács járult hozzá az este sikeréhez, tízfajta főétellel és kétfajta levessel.
– Idén óriási volt az érdeklődés az esemény iránt, de sajnos korlátozott a létszám, a hely befogadóképessége miatt. Persze volt, hogy valamelyik évben szerényebben voltunk jelen, de most tele vagyunk – nyilatkozta.
A vendégek zöme vendéglátós kolléga, illetve az ő barátaik, de rengeteg civil is van minden évben. Az egyesület tagjai közül is szinte mindenki eljött.
Elismeréseket is kiosztottak
– A gasztronómiai egyesület minden évben, utolsó értekezletén eldönti, kit javasoljanak az éves díjakra három kategóriában, azoknak, akik valamilyen szempontból maradandót alkottak az elmúlt időszakban. A neves kollégákról elnevezett díjakat minden évben a legjobb szakácsnak (Berényi Imre-díj), legjobb cukrásznak (Egerszegi András-díj) és a legjobb vendéglősnek (Gedeon Endre-Kiss Károly-díj) adjuk át. Ebben az évben a legjobb szakács Hurja Lajos, a legjobb cukrász Böröcz Csabáné, a legjobb vendéglős Riczu Sándor lett.