A kés éle, a kés lelke – mondhatnánk, hiszen mit ér a kés, ha életlen? Jóformán semmit, maximum csak levélnehezéknek lenne jó. A konyhai munkákhoz azonban alkalmatlan lenne, hacsak nincs a kezed ügyében egy jó késélező. Igen ám, de milyen?
Elektromos késélezők, fontos a minőség
Az elektromos késélezők kiválasztásánál nagyon fontos a minőség, hiszen ezek az eszközök még nagyobb hatásfokkal rendelkeznek, mint a manuális társaik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rossz minőségű termékek pillanatok alatt képesek a legprofibb kések éleit is tönkretenni, ami senkinek sem jó.
Az Extrametál.hu elektromos késélező kínálatában kizárólag kiváló minőségű termékeket találhatsz, amelyek garantáltan megbízhatóak. A minőség mindig az első, megéri a befektetést hosszú távon is.
Miért kell, hogy egy kés elég éles legyen?
Kések nélkül igencsak bajos lenne a főzés, az étkezés, mint az őskorban. Szerencsére ma már számtalan tipusú, kialakítású, márkájú, nagyságú kés áll a rendelkezésedre a gördülékeny munkavégzéshez. Valamennyi esetében a legfontosabb jellemző az élesség.
Miért fontos, hogy éles legyen egy kés? A válasz egyszerű: mert az éles késsel minden vágás, amit el kell végezned, könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb. Az életlen kés ugyanis roncsolja az alapanyagot, megterheli a kezeidet, mert nagyobb erőt kell kifejteni a kívánt hatás eléréséhez. Ráadásul balesetveszélyes is, mert a nagyobb erő mellett a megcsúszó kés könnyen elvághatja a kezed.
Hogyan marad sokáig éles a kés?
A kés élessége nagymértékben függ a penge anyagától, az alapanyagok jellegétől, a használat módjától, a megfelelő karbantartástól, az élezésre tett kísérletek sikerességétől.
A penge anyaga általában acél, de ezek az acélok különböznek egymástól. Lehetnek kemények, lágyak vagy törékenyek. A kés acéljának megválasztásakor tekintettel kell lenned arra, hogy milyen célra szeretnéd a kést használni. Ha élelmiszer feldolgozásra, akkor itt a stabilitás és a rozsdamentesség a legfontosabb. Ha kirándulásoknál, akkor a kemény acél a jó választás, ha mindennapos használatra, akkor a rozsdamentesség.
A kés élessége néhány hasznos tanács megfogadásával hosszabb időre is megtartható:
- Soha ne rakd el az élével felfelé, mert könnyen megsérülhet és könnyen balesetet okozhat.
- Használj élvédőt.
- Ne hagyd az ételbe szúrva.
- Tartsd tiszta, száraz helyen.
- Ne tedd mosogatógépbe.
- Csak arra alkalmazd, amire kitalálták – zöldséghámozóval ne akarj húst szeletelni, kenyérvágóval almát hámozni.
- Folyamatosan gondoskodj az élezéséról fenéssel.
Fenés vagy élezés?
Nem mindegy! A fenés során a fenőacél a penge élét visszanyomja középre és kiegyenesíti azt anélkül, hogy a penge anyagának nagy részét leköszörülné. Az élesítés viszont egy olyan folyamat, amely során a penge anyaga lecsiszolódik annak érdekében, hogy egy új él jöjjön létre. Ezt el lehet végezni nedves kővel, száraz köszörűkővel vagy elektromos késélezők segítségével.
Válassz egy kiváló minőségű elektromos késélezőt, hiszen tudod: a kés éle, a kés lelke! Gondoskodj róla te is!
(x)