-1 C
Pécs
vasárnap, november 17, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekEperlekvár újratöltve

Eperlekvár újratöltve

Az eperszezon lassan leáldozóban, ám ez az időszak még pont alkalmas arra, hogy készítsünk néhány üveg finom eperdzsemet vagy lekvárt a gyümölcsből. Persze a hagyományos ízeknél nehéz jobbat kitalálni, de azért kerestünk néhány különlegességet, hogy az is legyen a spájzban. 

[box title=”Mentás-citromfüves eperlekvár” box_color=”#a8eb4a”]

Hozzávalók:

  • 1,25 kg megtisztított eper
  • 35 dkg cukor
  • 1 tk. citromsav
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • 1 nagy marék citromfű levél
  • 1 nagy marék menta levél

A mentát és a citromfüvet alaposan megmossuk és papírtörlőre tesszük, hogy leitassa a felesleges nedvességet. Ezután aprító gépbe tesszük, vagy egyszerűen késsel egészen finomra aprítjuk. Az epreket kicsumázzuk és megmossuk, majd azt is aprítógépbe tesszük, de nem kell pépesre, maradjanak benne nagyobb darabok is.

Ezután az epret a cukorral, a dzsemfix-szel és a citromsavval egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. Ha már forr, kb. 2 percig hagyjuk főni és el is készült, levesszük a tűzről.

Lekanalazzuk a tetejéről a keletkezett habot, majd hozzáadjuk a felaprított friss mentát és citromfüvet. A befőttes üvegeket kiforrázzuk, belekanalazzuk a még meleg lekvárt, majd 5 percre fejre állítjuk az üvegeket. Tádám! Kész is van! [/box]

eperlekvár

[box title=”Balzsamecetes-bazsalikomos eperlekvár” box_color=”#f97b6c”]

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 200 g kristálycukor
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 1 nagy marék bazsalikom (nagyjából 50 g)

Az epreket jól át kell mosni, majd kivágni a  csumájukat. Ezután tegyük a cukorral együtt a lábasba, és körülbelül két órán rotyogtassuk lassú tűzön és néha kevergessük meg. Mikor már egészen sűrű állagú, adjuk hozzá a balzsamecetet és a finomra vágott bazsalikomot, és ezután már tényleg nem kell sok, öt perc forrás után már üvegekbe is lehet tölteni.[/box]

balzsamecet eperlekvár

[box title=”Levendulás eperlekvár” box_color=”#b38dc3″]

Hozzávalók:

  • 9 csésze eper
  • 1,5 csésze cukor
  • 3 evőkanál frissen
  • facsart citromlé
  • 1 ek friss levendulavirág (1,5 ek, ha szárított)

Tedd az epret és a cukor egy nagy edénybe, és kezd el főzni közepes lángon, időnként megkeverve. Ne főzd szanaszét, csak párold meg. Ha ez megvan, önts át egy szűrűbe és préseld át a masszát. Ami lecsepegett, tedd vissza a tűzre és kezd el ismét főzni, kevergetve, nagyjából 20 percig, egészen addig, amíg nem sűrűsödik össze másfél csészényire. Ezután  öntsd hozzá a szűrőn fennmaradt gyümölcsmasszát, és főzd az egészet 5 percig kanálpróbáig. Ha megdermed, mehet az üvegbe. [/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő