Csütörtökön lépnek hatályba a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítások, amelyek a szaktárca szerint erősíteni fogják a magyar dinnye piaci pozícióját.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) agrárügyekért felelős állaltitkára múlt csütörtökön közölte, hogy módosítják a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló rendeletet.
Az államtitkár emlékeztetett: a termelők kifogásolták, hogy bár a magyar dinnye minősége kiváló, pozíciója mégis rossz, mivel a piacon kétes minőségű bizonytalan áru is kapható.
Ezért volt szükség a rendeletek módosítására. A módosított jogszabályok meghatározzák, hogy a dinnyének milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie, illetve ki tevékenykedhet ebben a piaci szegmensben. A dinnyének épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől mentesnek, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során például alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, gyártástechnológiai, csomagolási, valamint szállítási tevékenységet csak regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet.
A magyar dinnye marketig támogatást is kap: az Agrármarketig Centrumon (AMC) keresztül egy 15 millió forint forrású promóciós programmal javítják a magyar dinnye piaci lehetőségeit.
A dinnye minőségére vonatkozó szabályozás célja, hogy a minőség szerint osztályozva két kategóriába legyen sorolható a gyümölcs. Az egyik kategóriába a teljesen kifogástalan, hibátlan áru sorolható, míg a másikba a hibás gyümölcsök kerülnek, akár apróbb hibákkal is.
Az árusításnál a tárca rendeletileg regisztrációhoz kívánja kötni a kereskedők tevékenységét, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki. De a legfontosabb cél az, hogy a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak – hangsúlyozták a tárca vezetői.
Korábban Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a kiemelt nyári élelmiszerellenőrzés során – amely augusztus 26-ig tart – fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára.
Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, országgyűlési képviselő korábban az MTI-nek elmondta: mintegy 4.800-5.000 hektáron folyik dinnyetermelés Magyarországon, az idén várhatóan mintegy 180 ezer tonna terem. A termelők éves árbevétele 10 milliárd forint körül mozog. A magyarországi dinnyemennyiség mintegy 60 százalékát Békés megyében, elsősorban Medgyesegyháza környékén termelik meg.
Importdinnye az év kilenc hónapjában érkezik az országba, összesen mintegy 100 ezer tonnányi.
A Magyar Dinnyeszövetség elnöke szerint a most meghozott intézkedések sikere sok ezer ember életét befolyásolja, és munkahelyek megtartását biztosíthatja.