-1 C
Pécs
csütörtök, február 6, 2025
KezdőlapPécs AktuálÉrtelmetlen dinnyét kopogtatni

Értelmetlen dinnyét kopogtatni

Kopogtatjuk, paskoljuk, kongatjuk, lékeltetnénk, szaglásszuk, hogy a legjobbat vihessük haza. Nyakunkon a dinnyeszezon. De valóban ennyire egyszerű lenne megállapítani, melyik a legédesebb, legfinomabb legzamatosabb mind közül? Utánajártunk.

Ha a dinnyéről van szó, egyáltalán nem mindegy, milyen ízű és állagú, hiszen senki sem szereti a kásás és íztelen gyümölcsöt. Mégis a zöld óriásról a legnehezebb megállapítani: finom, édes, ropogós és lédús-e.

A legtöbben a siker érdekében kopogtatnak, kongatnak, szaglásznak, és ha tehetnék, még lékeltetnének is. Bár ez volt a legjobb módja annak, hogy a vevő biztosra mehessen, a szigorú uniós jogszabályok miatt már nem lehet a termelőnél kóstolót kérni.

Igazán jó vajszlói dinnye egy hét múlva lesz kapható

– A kopogtatásnak semmi értelme, a vásárló hiába ütögeti, nem tudja eldönteni, jó-e a dinnye. Hordóhangnál például előfordulhat, hogy meg van szakadva a közepe, a vastagabb héjú megint más hangot ad – mondta Ráduly László, aki már évek óta foglalkozik az Ormánságban dinnyetermesztéssel. – Csak félbevágni szabad a dinnyét, de a szeleteket le kell takarni, pedig steril körülmények között jó lenne, ha lehetne lékelni.

Ennek hiányában így tehát csak otthon, mikor felnyesik a dinnyét a konyhaasztalon a vasárnapi ebéd után, derül ki: a vevő által választott technika sikeres volt-e. Nincs más megoldás, bízni kell az eladóban, akinek az a kockázat, hogy ha rossz árut sóz a vásárlóra, az legközelebb messze elkerüli.

Egyébként a híres, mézédes vajszlói dinnyével még nem nagyon lehet találkozni a piacokon és az utak mentén, nagyjából egy hét múlva érik be a termés, ekkor lesz igazán zamatos, ízletes.

Az elhúzódó hideg időjárás, majd a tavasszal hirtelen megérkezett meleg, és sok csapadék nem kedvezett a dinnyetermésnek. Ez a legfőbb oka annak, hogy csak később – és kevesebb – gyümölcs lesz idén.

Azonban érdemes körültekintőnek lenni, ugyanis sok helyen árulják vajszlóiként a külföldről behozott, vagy máshonnan származó dinnyét. Kívülről nehéz megállapítani, hogy melyik milyen.

-A külföldre exportált dinnyét sorszámmal kell ellátni, így azok beazonosíthatóak, ám idehaza nincs ilyen szabályozás, ezért tudják átverni egyesek a vásárlókat – mondta Raduly László, aki szerint a hozzá fordulók biztosak lehetnek abban, valódi vajszlói dinnyét vesznek, aminek kilogrammonkénti ára úgy kilencven forint körül lesz.

[frame]A sárgadinnyét ütögetni végképp felesleges, szagolgatni annál inkább érdemes, hiszen sokat elárul állapotáról az illata, hiszen minél édesebb, annál érettebb. Esetleg még a nyomkodás lehet célravezető, mert a puhaságából ki lehet következtetni, mennyire érett. Szintén segít a döntésben, ha a száránál kicsit be van repedezve a gyümölcs, az ugyanis azt jelzi: megérett a fogyasztásra. [/frame]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő