Reggeli indító kávé, majd délután még egy – sokaknak ez a mennyiség elengedhetetlen egy jól pörgő naphoz. De mi a helyzet a rémmesékkel, hogy „káros a kismamákra” és „felnyomja a koleszterinszintet”? Dietetikus szakembert kérdeztünk minderről.
Szijártó György, a PTE ETK dietetikus és élelmezésvezető szakembere szerint érdekes eredményt hozott, az amerikai Nemzeti Egészségkutató Intézet kutatása. A 13 évet átaívelő felmérés több mint 400 ezer résztvevővel vizsgálta az ideális és a túlzott kávéfogyasztás következményeit. Napi 4 vagy kevesebb, és 6 vagy több kávé elfogyasztása után figyelték a résztvevők egészségét. Eredményeik azt mutatták, hogy a halálozás kockázata csökkent azoknál az alanyoknál, akik napi 3-4 kávét vagy kevesebbet fogyasztottak, 6-7 adag fölött pedig nőtt
– Magyarországon a jelenlegi ajánlás 300 milligramm koffein per nap, ez nagyjából 4 presszókávé koffeintartalmával egyenlő. Ez a mennyiség még javíthatja is az esélyeinket – így a dietetikus szakember.
Mi van még a kávéban?
Egy standard presszókávéban 70 milligramm koffein van átlagosan. Ez a mennyiség fél deci vízből és 8 gramm kávébabból készül. Különböző olajokat is tartalmaz, melyek a török kávéban megtalálhatóak, ám a filteres vagy a klasszikus kotyogós italba nem kerülnek bele.
[note note_color=”#e4d071″]
A török kávé az elkészítés egyik módja. A finomra darált kávét egy hosszú nyelű rézedényben – általában cukorral együtt – felfőzik. Mielőtt a főzet felforrna, leveszik a tűzről. Még egyszer vagy kétszer megismétlik ezt a felmelegítést, majd a kávét csészékbe öntik a kávéaljjal (zaccal) együtt. Ez az a zacc, ami zavarossá teszi a kávét, és ami az olajat tartalmazza, ami növelheti bizonyos esetekben a koleszterin szintjét.[/note]
– Ezek az olajok növelik a szervezetben levő rossz koleszterin szintjét. A megoldás a filteres és klasszikus kotyogós kávéfőzés,vagy bármilyen más eljárás, amikor nem kerül a folyadékba a zacc. Ez tartalmazhat ugyanis olyan olajokat, ami kaz koleszterin szintet növelik – mondja Szijártó György.
Egyéb tévhitek
A szakember elmondja, hogy a moderált napi kávéfogyasztásnak elhanyagolható a vízhajtó hatása. Továbbá a vérnyomásnövelő hatás is csak ideiglenes, hosszú távon nem okoz problémákat. Normál mennyiség mellett a terhesség alatti fogyasztás nem magzatkárosító hatású. Csökkenhet a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának, depressziónak, Parkinson-kórnak a kockázata, sőt még az izomláz elleni harcban is segít a nedű. Ezek a jó hatások azonban csak akkor érvényesülnek, ha egészséges életmódot élünk, nem dohányzunk, nem iszunk alkoholt, rendszeresen mozgunk és helyesen táplálkozunk.
Ha mégis elhagynánk a rendszeres kávéfogyasztást, ezekhez az alternatív megoldásokhoz forduljunk:
Koffeinmentes kávék
Ezeknek az italoknak a koffeintartalma sem zéró, nagyjából 3-5 milligramm koffeint tartalmaznak, ám ez az érték elhanyagolható. A rituálé megmarad, mégsem viszünk be akkora mennyiségű energiát. A kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.
Teák
Ugyan valamennyi tea tartalmaz koffeint, de alacsonyabb mennyiségben, mint egy presszókávé. Egy forrázott tea körülbelül 35-40 milligrammnyi koffeint tartalmaz, emellett pedig további jótékony hatással is bír a szervezetünkre.
Energiaitalok
Semmiképpen sem ajánlott, ugyanis a legtöbb energiatalban kevesebb koffein található mint a presszó kávéban, nagy mennyiségű fogyasztása miatt azonban mégis több jut a szervezetbe, mint ha csak egy csésze kávét innánk. Ezekben a folyadékokban továbbá igen káros anyagok is jelen vannak, így ha tehetjük, ne energiaitalhoz nyúljunk elsőként.
Kakaó
A kakaó tökéletes megoldás, 5-10 milligrammnyi koffeintartalma mellett finom, egészséges alternatíva. Hasonló hatást érhetünk el némi tejcsokoládéval, étcsokoládéval vagy fehércsokoládéval is.