Még ha az idei húsvéti hosszú hétvégén otthon is kell maradnunk, azért egy ínycsiklandó ünnepi menü kárpótolhatja a családot valamelyest. Pécsi szakembereket, Lánczos Sándor séfet és Veszprémi Flóra cukrászt kértük meg arra, hogy állítsanak össze olvasóink számára egy igazán ütős lakomaajánlatot. Ha ezeket az ételeket készítjük húsvétra, biztosan mindenki megnyalja majd a tíz ujját.
Íme a húsvéti leves- és főételajánlat, Lánczos Sándor tollából:
Paradicsomos-tejfölös kerekrépaleves
Hozzávalók: 1 db füstölt csülök, 3 db babérlevél, 10 szem bors, 1 csöves paprika, 1 csípős paprika (elhagyható), 1 kg savanyított kerekrépa, 2 evőkanál zsír, 4-5 evőkanálnyi liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 1/2 liter paradicsomlé, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanálnyi piros őrölt paprika, további tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A csülköt feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Hozzáteszünk 3 babérlevelet és a borsot, csípős paprikát. Forrástól számítva alacsony hőfokon puhára főzzük. Kivesszük a főzőléből, és hagyjuk kihűlni, hogy darabolni tudjuk.
A főzőlében a répát puhára főzzük, félidőben felöntjük paradicsomlével, sózzuk és tovább főzzük.
Hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk és hozzátesszük a lisztet, rántást készítünk. A rántásba a piros paprikát bekeverjük és hozzákeverjük az elegyet a leveshez.
A tejfölhöz kis adagokban hozzákanalazunk a levesből, ezzel átmelegítve azt. Végül elvegyítjük a levessel. Pár rottyanás és kész is, a csülökkel tálaljuk!
Tormás burgonyafőzelék
Hozzávalók: 1,5 kg burgonya kockázva, 2 fej vöröshagyma aprítva, 6 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 liter alaplé vagy víz, só ízlés szerint, 2 tk ecetes torma (vagy friss, ízlés szerint), 2 dl tejföl, 2 púpozott ek étkezési keményítő, 1 lime reszelt héja, só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A hagymát olajon megdinszteljük, ehhez adjuk a fokhagymát, és ha jön az illata, hozzáadjuk a burgonyát. Felöntjük alaplével (vagy vízzel), sózzuk, és körülbelül negyed órát főzzük.
Amikor megpuhulni látszik, a keményítőt kikeverjük a tejföllel, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. A végén tormával és a lime héjával fejezzük be. Forralni már nem szabad, csak melegíteni, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Máris jöhet a desszert Veszprémi Flóra ajánlásával:
Répatorta narancsos krémmel
Hozzávalók 4 főre:
Tészta: 4 db tojás, 300 g barna cukor, 200 ml olaj, 300 g reszelt sárgarépa, 260 g liszt, 1 tk sütőpor, 1 narancs reszelt héja, 1/2 tk só, 1/2 tk fahéj, 100 g durvára vágott pirított dió vagy mogyoró
Krém: 250 g mascarpone, 150 g Philadelphia krémsajt, 1 narancs reszelt héja, 50 g porcukor, 1/2 citrom leve, vanília
Elkészítés:
A tojást a cukorral és az olajjal 15 percig habosítjuk, utána hozzáadjuk a répát és a száraz anyagokat. 165 fokon, 30-40 percig sütjük.
A krém hozzávalóit addig keverjük habverővel, míg sűrű krémet nem kapunk. Ezzel betöltjük a félbevágott répatortát, majd a tetejét is ezzel a krémmel díszítjük.
Kiemelt képünk illusztráció.