Magyarországon az év végéig nem kell a hús drágulására számítani, de 2011 első vagy második negyedévében már jöhet az áremelkedés – írta csütörtökön a Népszava.
Szakemberekre hivatkozva a lap arról számolt be, hogy év végéig még kitart az olcsóbb takarmányon hizlalt jószágkínálat, de jövőre megjelenik a fogyasztói árakban is a drága takarmány, a termelői, feldolgozói költségek növekedése, valamint a szűkösebb alapanyag-kínálat hatása. Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke a Népszavának azt mondta: a kereslet visszaesése mérsékelte a malacok árát, s a termelők kevesebb jószágot hizlalnak. Mindezek miatt viszont 2011-ben valóban emelkedhetnek a húsárak.
Az emelkedő takarmányárak ellenére is csökkent az élő sertés felvásárlási ára, és legföljebb 2011 elejétől számíthatnak a felvásárlási árak növekedésére a termelők – mondta a lapnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. A szakember szerint az élő sertés átvételi ára kilónként 300-320 forint.
Mint a Népszavának elmondta: Magyarországon az állattartók nem juthatnak termőföldhöz, így a takarmányt vagy megvásárolják, vagy haszonbérletben bérelt földön termelik meg, ami szintén költségnövelő tényező.