Elkerülhetetlen a sütőipari termékek áremelkedése. Ám a drágulás mértéke számos tényezőtől függ.
A sütőipari vállalkozások munkájához szükséges termékek drágulása és a növekvő energiaárak miatt muszáj lesz érvényesíteni az áremelést – mondta a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József az Inforádiónak.
Az ezer forintos kenyérárról a szakember azt közölte, a pékek maguk határozzák meg, milyen áron értékesítenek, egyébként már most is vannak olyan termékek, amelyeknek az ára eléri vagy meg is haladja ezt a határt, ilyenek például a kézműves, rozsos, magvas pékáruk.
A drágulás mértéke pedig több tényezőtől is függ: az alapanyagoktól, a munkabértől, valamint attól is, hogy a vállalkozás milyen energiaszolgáltatóval állapodott meg és főként mikor – aki ugyanis korábban kötötte le több évre az energiát, várhatóan kedvezőbb helyzetben lesz annál, aki csak most készül erre.
Mint mondta Septe József a rádióban, szerinte bár ellátási probléma nem lesz, komoly árváltozásokra lehet számtani sütőipari termékek esetében, és nem biztos, hogy minden cég kibírja majd a rá rótt terheket.