A konyha a legtöbb nő számára ismerős terep, ahol napi rutinnal rendelkezik. Ennek ellenére néha nehéz eligazodni az eltérő minőségű és árú eszközök és berendezések erdejében – miből érdemes drágát venni, és miből elégedhetünk meg az olcsóbb fajtával? Várvizi Péter pécsi sztárséfet kérdeztük a műhelytitkokról.
Vágódeszka
A közhiedelemmel ellentétben teljesen mindegy, hogy műanyag, vagy fa, a lényeg, hogy nyers hús után közvetlenül ne használjuk más alapanyagok aprításához, és mindig alaposan mossuk el. Ami igazán fontos, az a megfelelő méret – legalább 30×40 cm – és az, hogy a felület egyenes és ne hepehupás legyen.
Kések
Minden háziasszony konyhájába szükség lenne éles késekre. Ám tévedés, hogy egész készletnyi méregdrága vágóeszközt kell tárolnunk a fiókban, bőven elég két-három minőségi darab – mondja Várvizi Péter.
– Igazából kettővel már nagyon jól boldogulhatunk otthoni körülmények között: például egy 20 cm-es pengéjű, szeletelésre, vágásra alkalmas késsel, illetve egy 8-10 cm-essel, amivel hámozni, pucolni tudunk. Ha szeretnénk külön hússzeletelőt, akkor beszerezhetünk még azt is, de valójában az előbb említett nagy pengéjű kés is kitűnő erre a célra.
A jó minőségű, éles kések azért is fontosak, mert könnyebben irányíthatók, precízen lehet dolgozni velük, ezáltal kisebb a sérülésveszély. Nem mellesleg súlyosabb sebet ejthetünk magunkon egy tompa vágóeszközzel.
Konyhai spakli, spatula
Létezik fém, ami a krémes torták, sütemények egyengetésére való, és van az úgynevezett szilikon lapát, amivel az edények faláról az utolsó cseppig ki tudjuk kaparni a krémeket, tésztákat. Pár száz forintos beruházás, de megéri, mert nem pazarolunk többé.
Kézi botmixer, vagy álló turmix
A multifunkcionális konyhai berendezések többsége megvásárlás után a szekrények mélyén porosodnak, és csak évente egyszer – mondjuk karácsonykor – kerülnek elő. Ettől függetlenül van néhány olyan eszköz, amit érdemes tartani a konyhánkban. Ilyen a botmixer és/vagy az álló turmix. Ám mindkettő esetében elmondható, hogy nem érdemes megvenni a méregdrága verziót – tanácsolja a séf. A műanyag borítás ugyanis előbb-utóbb mindenképpen elfárad.
Gépi habverő
A legtöbb háztartásban a kézi mixer a jellemző, ám ha lehet és van elég helyünk, vásároljunk inkább habüstös gépet. Ezzel jóval lassabban és egyenletesebben tudunk habot verni, ami nem elhanyagolható szempont, ugyanis a tojásfehérje és a tejszín is akkor lesz tökéletes, ha lassan verjük. A kézi mixerek azonban még legalacsonyabb fokozaton is háromszor olyan gyorsak, mint kellene.
A szakember azért még hozzáteszi, valójában nincs szükség gépesítésre ezen a téren, tévhit ugyanis, hogy az erőkifejtés, és a tempó számít, a jó tejszínhab titka a zsírtartalom (min. 30%) és a megfelelő hőfok.
Kávédaráló
Finoman őrül és gyorsan dolgozik. Kiváló arra, hogy a liszt helyet manapság oly gyakran használt zabot, mandulát, diót, mogyorót finom porrá daráljuk. Érdemes beszerezni egyet.
Tároló edények
A hűtőben használt edények terén elég nagy káosz tapasztalható a legtöbb háztartásban – így a szakember. Ovális, kerek, szögletes, minden van, holott a praktikum szempontjából kizárólag a téglalap alakú edények lennének megfelelőek. Érdemes azonos márkát vásárolni, és ezeket bővíteni időnként, ha szükséges.
[note note_color=”#ff9366″]
Mi kellhet még?
- teflon bevonatos edények, serpenyők
- habüstök, keverőtálak
- egy jó késélező
- hámozó
- konyhai csipesz[/note]