A karácsony közeledtével több időt töltünk a konyhában, és mivel a főzés tűzveszélyes tevékenység, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a konyhai tüzek megelőzésére.
- Nagyon fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, és a konyhából a tűz gyorsan továbbterjedhet a lakás többi részére.
- Ha a konyhában meggyulladt az olaj, ne próbáljuk meg vízzel oltani, ilyen esetben a legjobb megoldás, ha egy nem éghető anyaggal lefedjük az edényt és levesszük a tűzhelyről.
- A gáztűzhelyeknél a nyílt lánggal érintkezve a konyharuha, saját ruhanemű, műanyag eszközök is könnyen lángra kaphatnak!
- Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és vegyük le az ételt a főzőlapról!
- Sütés-főzés közben érdemes időzítőt beállítani, ami jelzi ha letelt a főzési idő.
- Ha gázszagot érzünk, azonnal szellőztessünk, ne gyújtsunk nyílt lángú gyújtóeszközt és lehetőség szerint zárjuk el a gáz forrását!
- Ha bármilyen konyhai kisgép (kávéfőző, turmixgép, kenyérpirító, stb…) használat közben füstölni, lángolni kezd, azonnal áramtalanítsunk, semmiképp se kezdjük meg az oltást vízzel!
- Tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában, amellyel bármilyen jellegű tűz eloltható!
- Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó számon! Az eloltott tüzet is be kell jelenteni!
Hirdetés