Ezért szeretik a belvárost cikksorozatunk folytatást kapott, hiszen nem csak Pécs belvárosában vannak jó, izgalmas, vagy épp nagy népszerűségnek örvendő kultikus vendéglátóhelyek és üzletek. Az Ezért szeretik a külvárost sorozatunk azért született, hogy ezeket a város szívétől távolabb eső remek helyeket bemutassuk. A következőkben a több mint 30 éve működő, igazi kertvárosi intézménynek számító Diana Vendéglőről lesz szó. Az ikonikus pécsi hely vezetőjével, Racskó Gáborral beszélgettünk.
– Mióta vezeti a vendéglőt?
– Én 2003 óta, de a vendéglő maga 37 éves, 1982-ben nyitott, május elsején. Én pincérként kerültem ide 1994-ben, ez a második munkahelyem, majd üzletvezető-helyettes lettem, és aztán üzletvezető. Már 25 éve dolgozom a Dianában.
– Mit gondol, mi a Diana Vendéglő titka? Mégis csak lassan 40 éve működik.
– A környéken lakók mondták, hogy itt már tulajdonképpen minden megváltozott Kertváros megépítése óta, egyedül a Diana Vendéglő maradt meg étteremnek, körülötte már minden más a kezdeti állapotokhoz képest. Tény, hogy a hely árasztja magából a ’80-as évek hangulatát. Ez egy tipikus retró étterem, régi lámpabúrákkal, burkolattal és bútorokkal, de ettől még, vagy épp ezért van egy erős atmoszférája.
– Ön szereti ezt a hangulatot?
– Igen, szeretem, viszont már elég régóta dolgozom itt és már szívesen változtatnék rajta egy kicsit, ugyanis ez az épület a ’80-as évekbeli igényekhez lett megtervezve, elsősorban a környéken élők számára. A menüztetés, a házias, magyaros á la carte ételek, rendezvények, a kerthelyiség kialakítása, mind az akkori, hagyományos vendéglátás céljait szolgálta. Mégis, a vendégeknek a mai napig nagyon tetszik, és ha nekik tetszik, akkor minden rendben van. Voltak már olyanok, akik azt mondták, hogy nehogy változtassak itt bármin is (nevet). Ettől még azért szerintem egy kicsit eljárt az idő felette, némi korszerűsítésre szükség lenne.
– Hogy látja, csak a hangulat miatt népszerű még mindig a vendéglő?
– Részben igen, de szerintem a legfontosabb oka ennek a kiszolgálás barátságossága és minősége. Finom, házias ételeket máshol is készítenek, de a jó és kedves, profi kiszolgálás az, ami miatt szerintem sokan még mindig minket választanak. Fontosak az ilyen emberi kapcsolatok egy vendéglátóhely életében, a vendégeknek pedig fontos, hogy megbecsülve érezzék magukat.
– Gondolom, sokan járnak ide a mai napig.
– Persze, kialakult stabil vendégkörünk van. És hát a Diana Vendéglő neve összeforrt Kertvárossal. Ha Kertváros, akkor Diana. Sok helyi rendezvénynek adunk helyet, sok kertvárosi programban veszünk részt és támogatjuk a helyi szervezeteket, valamint a pécsi sportegyesületeket és csapatokat, sőt még saját futballcsapatunk is van Megye II-ben. Még sakkversenyeket is szoktunk rendezni. Szeretünk részt venni a kertvárosiak életében, a vendégeink sokszor itt tartják családi ünnepeiket, lakodalmaikat, keresztelőiket. Volt, aki a második esküvőjét is itt tartotta (nevet). Vannak olyan vendégeink, akik a kezdetektől fogva járnak hozzánk. Én ebben a helyben pontosan az ide járókat szeretem a legjobban és valójában ők azok, akik igazán megadják a hely hangulatát, családias, barátságos légkörét.
– A Diana alapvetően a régi vonalas, hagyományos, házias-magyaros ételek étterme. Lát konkurenciát az új gasztronómiai trendekben?
– Vannak újabb, fiatalosabb ételeink is, de én a hagyományosra esküszöm. Az új divatok szerintem gyorsabban ki fognak futni, mint az elégedettség, amit a vendégek azután éreznek, hogy a pénzükért egy jól elkészített, nagy adag, finom, klasszikus ételt kapnak, profi kiszolgálással. Így jó szájízzel távozhatnak, hiszen nem csak a látvánnyal laktak jól (nevet). Törekszünk a változatosságra, de továbbra is fontos számunkra, hogy helyi kistermelőktől szerezzünk be minden friss alapanyagot, hogy igazi magyaros ízeket érjünk el. Többek között ez is adja a vonzerejét a helynek és örülök annak, hogy sikerült olyannak megőrizni a Dianát, amilyen régen, a kezdetekben is volt.