1 C
Pécs
hétfő, november 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekEzt sütik a pécsiek III.

Ezt sütik a pécsiek III.

Utazáskor az egyik legmeghatározóbb élmény a gasztronómiai megismerés. Aki pedig élt külföldön, jól tudja, nem mindig kell visszautazni a hangulatért, néha elég egy harapás, és az ember rögtön visszarepül külföldi éveibe. Cikkünk első fejezetében pécsi nők kedvenc angolszász receptjeit ismerhettük meg, a második részben pedig mediterrán vidékekre utaztunk. Íme, a harmadik fejezet.

Arab érzések

– Édesanyám magyar, édesapám pedig yemeni, de sokáig Abu Dhabiban éltünk – meséli Al-Mulla Amel pécsi egyetemista. Az Egyesült Arab Emírségekből érkezett lány kedvenc ételeiről számolt be lapunknak, melyek a za’atar, rizses-halas pörkölt és a hummus. Elmondása szerint nincs nagy különbség a magyar és az arab konyha között, hiszen mindkét kultúra előszeretettel fűszerez, azonban az iszlám vallás tiltja a magyarok nagy kedvencét – a sertés fogyasztását.

– Ami leginkább felidézi a külföldön töltött éveimet az a hummus, amit már a boltokban is árusítanak – de minden ételnek megvan a maga titkos receptje, én pedig egy olyan ember vagyok, aki nagyon szeret enni. Minden ételnek minden egyes falatját nagyon tudom élvezni – meséli Amel.

Humusz

[box title=”Humusz” box_color=”#377c2c”]

Hozzávalók

  • 20 dkg csicseriborsó
  • 1 teáskanál só
  • 0.5 teáskanál fekete kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 citromból nyert citromlé
  • 2 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés

  1. A csicseriborsót legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
  2. A beáztatott borsót annyi vízzel tesszük fel főni, hogy épp ellepje.
  3. Sóval és a fekete köménnyel együtt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
  4. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd az összes többi hozzávalóval együtt pépesre turmixoljuk.
  5. Ha túl sűrű lenne, akkor némi vízzel krémes állagúra hígítjuk.
  6. Tálaláskor egy tányérra halmozzuk. Olívaolajat csorgatunk rá, megszórjuk némi pirospaprikával.[/box]

A flamand édesség

Barczi Rita Belgiumban töltött tanulmányi félévéről mesél. Szerinte a belga konyha nagyon minőségi, kevésbé fűszeres és a tengeri herkentyűk rendkívül ízletesek. Árulnak cikóriát, amiből számtalan étel készül, ám itthon sajnos nem lehet kapni.

– Örök kedvencem a belga sült krumpli speciális majonézes szósszal – ám ez túl egyszerű, viszont elkészíteni annál nehezebb, hiszen se fritőzöm, se receptem a flamand majonézes szószhoz. A másik jellegzetes belga íz, a gofri – flamandul Waffle. Gofrisütővel könnyedén el lehet készíteni és felturbózni gyümölccsel, tejszínhabbal, esetleg nutellával! – avat be Rita.

Waffle

[box title=”Waffle” box_color=”#ea3939″]

Hozzávalók

  • 14 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0.5 dl tej

Elkészítés

  1. A hozzávalókat a fenti sorrendben keverjük össze, hogy homogén tésztát kapjunk.
  2. 3-4 percig süssük gofrisütőben.
  3. Gyümölccsel (eperrel, banánnal), tejszínhabbal, nutellával, olvasztott csokival  ízesítsük![/box]
Hirdetés
Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő