Utazáskor az egyik legmeghatározóbb élmény a gasztronómiai megismerés. Aki pedig élt külföldön, jól tudja, nem mindig kell visszautazni a hangulatért, néha elég egy harapás, és az ember rögtön visszarepül külföldi éveibe. Cikkünk első fejezetében pécsi nők kedvenc angolszász receptjeit ismerhettük meg, a második részben pedig mediterrán vidékekre utaztunk. Íme, a harmadik fejezet.
Arab érzések
– Édesanyám magyar, édesapám pedig yemeni, de sokáig Abu Dhabiban éltünk – meséli Al-Mulla Amel pécsi egyetemista. Az Egyesült Arab Emírségekből érkezett lány kedvenc ételeiről számolt be lapunknak, melyek a za’atar, rizses-halas pörkölt és a hummus. Elmondása szerint nincs nagy különbség a magyar és az arab konyha között, hiszen mindkét kultúra előszeretettel fűszerez, azonban az iszlám vallás tiltja a magyarok nagy kedvencét – a sertés fogyasztását.
– Ami leginkább felidézi a külföldön töltött éveimet az a hummus, amit már a boltokban is árusítanak – de minden ételnek megvan a maga titkos receptje, én pedig egy olyan ember vagyok, aki nagyon szeret enni. Minden ételnek minden egyes falatját nagyon tudom élvezni – meséli Amel.
[box title=”Humusz” box_color=”#377c2c”]
Hozzávalók
- 20 dkg csicseriborsó
- 1 teáskanál só
- 0.5 teáskanál fekete kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 citromból nyert citromlé
- 2 dl olívaolaj
- 2 evőkanál víz
Elkészítés
- A csicseriborsót legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
- A beáztatott borsót annyi vízzel tesszük fel főni, hogy épp ellepje.
- Sóval és a fekete köménnyel együtt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
- A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd az összes többi hozzávalóval együtt pépesre turmixoljuk.
- Ha túl sűrű lenne, akkor némi vízzel krémes állagúra hígítjuk.
- Tálaláskor egy tányérra halmozzuk. Olívaolajat csorgatunk rá, megszórjuk némi pirospaprikával.[/box]
A flamand édesség
Barczi Rita Belgiumban töltött tanulmányi félévéről mesél. Szerinte a belga konyha nagyon minőségi, kevésbé fűszeres és a tengeri herkentyűk rendkívül ízletesek. Árulnak cikóriát, amiből számtalan étel készül, ám itthon sajnos nem lehet kapni.
– Örök kedvencem a belga sült krumpli speciális majonézes szósszal – ám ez túl egyszerű, viszont elkészíteni annál nehezebb, hiszen se fritőzöm, se receptem a flamand majonézes szószhoz. A másik jellegzetes belga íz, a gofri – flamandul Waffle. Gofrisütővel könnyedén el lehet készíteni és felturbózni gyümölccsel, tejszínhabbal, esetleg nutellával! – avat be Rita.
[box title=”Waffle” box_color=”#ea3939″]
Hozzávalók
- 14 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 dl tej
Elkészítés
- A hozzávalókat a fenti sorrendben keverjük össze, hogy homogén tésztát kapjunk.
- 3-4 percig süssük gofrisütőben.
- Gyümölccsel (eperrel, banánnal), tejszínhabbal, nutellával, olvasztott csokival ízesítsük![/box]