Szilveszterkor sokan döntenek úgy, hogy a zsúfolt szórakozóhelyek helyett inkább a baráti társaság egyik tagjának otthonában – egy jó kis házibuliban – köszöntik az újévet. Ám számos előnye mellett ez azzal is jár, hogy társaság nőtagjai süthetnek, főzhetnek a partira. Nincs ötleted? Íme három egyszerű recept!
[box title=”Paradicsomos csavart” box_color=”#d11f0b”]
Hozzávalók / 4 adag:
A tésztához
- 24 dkg finomliszt
- 1 ek sütőpor
- 1 csipet só
- 50 ml olívaolaj
- 2 dl tej
A töltelékhez
- 10 dkg szárított paradicsom
- 10 dkg vaj (lágy)
- 1 dl habtejszín
- oregánó ízlés szerint
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (frissen tört)
A kenéshez
- 1 db tojássárgája elkészítés
Elkészítés:
Szitáljuk át a lisztet, majd keverjük össze a sütőporral és a sóval. Az olajat vegyítsük el a tejben, majd öntsük a liszthez és gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk kb. 50 x 20 cm-es téglalappá, és állítsuk össze a tölteléket. Az aszalt paradicsomot vágjuk apróra, keverjük össze a vajjal, és a tejszínnel, majd ízesítsük a sóval, borssal és a finomra vágott oregánólevelekkel. A kinyújtott tésztát kenjük meg alaposan a masszával, vágjuk 5 x 10 cm-es csíkokra, hajtsuk félbe őket és a két végénél megfogva csavarjuk meg, mielőtt a sütőlappal bélelt tepsire emeljük őket. Tojássárgával mázoljuk be a tetejüket, ezután 220 fokon 12-15 perc alatt süsük aranyszínűre a falatkákat.
Ha még tésztát sincs időnk összedobni, akkor forduljunk a jó öreg mélyhűtött leveles tésztához! [/box]
[box title=”Szilveszteri töltött virsli” box_color=”#50899c”]
Hozzávalók:
- 8 pár juhbeles virsli
- 60 dkg sajt
- 20 dkg sütőmargarin
- Piros Arany
- mustár
- bors
- só
- 2 tojás
- 30 dkg májkrém
- őrölt kömény
- 50 dg bacon szeletelve
Elkészítés:
A virsliket vagdaljuk be úgy, hogy ne essenek darabokra, csak alaposan nyíljanak szét. Készítsük el a tölteléket: a margarint, a reszelt sajt felét, a májkrémet, sót, borsot, az egész tojásokat, a mustárt, a köményt alaposan keverjük masszává, majd kiskanállal töltsük bele a virslikbe, végül tekerjük be a baconszeletekbe. Ezután egy kivajazott jénaiba helyezzük sorban egymás mellé a virsliket, a tetejét pedig szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük 15-20 percig.[/box]
[box title=”Sajtos háromszögek” box_color=”#4e5c38″]
Hozzávalók 64 darabhoz:
- kevés olvasztott vaj
- 10 dkg liszt
- 1 csipet zellersó
- 1-1 csipet só és őrölt fehér bors
- 10 dkg kockákra vágott, hideg vaj
- 7,5 dkg reszelt cheddar sajt
- 1,5 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 tojássárgája
- 1 db tojás
- 1 dkg finomra reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd két nagy méretű tepsit kenjünk ki olvasztott vajjal, és tegyük hűvös helyre. A lisztet a zellersóval, a sóval és a borssal szitáljuk egy tálba, ezután szórjuk bele a vajkockákat, és két tompa késsel a tál közepétől kifelé haladva, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a fűszeres liszttel. Ha a liszt majdnem teljesen elkeveredett már a vajjal, adjuk hozzá a kétféle reszelt sajtot és a kések segítségével azt is dolgozzuk bele a darabos masszába. Alakítsunk ki a közepén mélyedést, és ide engedjük bele a tojássárgáját, majd kézzel alaposan dolgozzuk ki és gyúrjunk belőle kerek cipót.
Amikor ez megvan, a tésztát csavarjuk frissen tartó fóliába, lapítsuk el kissé, és 20 percre tegyük hűvös helyre, vagy akár a hűtőbe, amíg a tészta kicsit megdermed. Ezután a tiszta mehet egy belisztezett gyúródeszkára, vágjuk ketté, és mindkét feléből nyújtsunk egy-egy 4 mm vastag 20 x 20 cm-es négyzetet. Minden négyzetet vágjunk 15 kisebb négyzetre, és a kisebb négyzeteket átlósan felezzük meg.
Az így kapott háromszögeket sorakoztassuk az előzőleg kikent tepsikbe, úgy, hogy elegendő hely maradjon közöttük, majd újabb fél órára tegyük hűvösre őket. Végül kenjük meg a falatkákat felvert tojással és szórjuk meg egy csipetnyi reszelt parmezánnal. Tíz perc alatt süssük aranybarnára. [/box]