Szereted a fagyit, de nem ízlik, amit az üzletekben kapni? Készítsd el otthon a családnak az egyik legkedveltebb nyári édességet! Bemutatunk néhány otthon is elkészíthető fagylaltreceptet – a diétázókra és a laktózérzékenyekre is gondoltunk!
Az alapfagyi
Ezzel a recepttel bármilyen ízű hűsítő édességet elkészíthetsz. Az alaprecepthez csak a tetszőleges ízt kell hozzáadnod, például kakaót, pisztáciát, citromot, vaníliát és így tovább.
Hozzávalók:
2,5 dl natúr joghurt
2,5 dl főzőtejszín
3 evőkanál kristálycukor (természetesen helyettesíthető nyírfacukorral, mézzel vagy egyéb édesítőszerrel)
2 tojás
Az elkészítés nagyon egyszerű: turmixold össze az alapanyagokat (kiegészítve a tetszőleges ízzel), aztán a fagylaltgépben vagy mélyhűtőben 30 percenként megkeverve fagyaszd le.
Csokis-banános laktózmentes fagyi
Ennek a receptnek nagy előnye, hogy mindössze három összetevő kell hozzá, és nagyon egyszerű elkészíteni. A banán és a kakaó miatt nem épp diétás, de a tejcukorérzékenyek bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók (személyenként):
1 banán
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál kókusztejpor
A banánt apróra szeletelve lefagyasztjuk, majd aprítóba tesszük a többi hozzávalóval együtt. Addig keverjük, amíg krémessé nem válik. Azonnal fogyasztható!
Kókuszos-csokis jégkrém
Aki nem szereti a banánt, annak itt van ez a kókuszos finomság, szintén tej nélkül.
Hozzávalók (kb. 3 dl-hez)
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg cukor
2 dkg étcsokoládé (reszelve)
1,5 dl kókusztej
Keverjük össze a kókuszreszeléket, a cukrot és a kókusztejet botmixerrel, majd adjuk hozzá a lereszelt csokoládét, és keverjük el alaposan. Jégkrémformába adagolva fagyasszuk le, és pár óra múlva ehető lesz.
Sorbet
Nagyon könnyű, laktóz- és cukormentes hűsítő desszert, az elkészítése is gyerekjáték, és bármilyen gyümölccsel kipróbálhatjuk. Íme, egy dinnyés változat!
Hozzávalók (4 személyre):
1,5 kg sárgadinnye és görögdinnye vegyesen, kimagozva, lehéjazva, nagyobb kockákra vágva
1 dl friss citromlé
2 evőkanál xylit
A dinnyekockákat a citromlével és a xylittel összeturmixoljuk, majd mehet a fagyasztóba. Kb. 2 óra múlva átkeverjük egy villával, majd 3-4 órára visszarakjuk a fagyasztóba, közben többször átkeverjük, hogy egyenletesen kristályosodjon.