Igazán különleges eseményt rendeznek április második hétvégéjén Orfűn. Az érdeklődők ugyanis már tizedik alkalommal vehetnek részt a Medvehagyma Fesztiválon. A jubileumra még csokoládé is készül a növényből.
Április 13-án ünnepélyes megnyitóval kezdődik a X. Medvehagyma Fesztivál Orfűn, természetesen a Medvehagyma-szobornál. Ezt követően is számos program várja az érdeklődőket a két nap alatt. Többek között lehetőség lesz kisvasutazni a Pécsi-tó körül, medvehagymát szedni, vagy megkóstolni a több tucat medvehagymás étel egyikét. De lesz egészségügyi szűrővizsgálat és véradás is.
A második napon az érdeklődők több előadást is meghallgathatnak a gyógynövényekről és a medvehagymáról. Ugyanakkor tartanak még főzőversenyt, valamint kézműves vásárt. A két nap alatt pedig a Stoni Blues Band és a PMD Blues Band szolgáltatja a zenét, utóbbi pedig a Medvehagyma blues c. nótájával is debütál majd a rendezvénysorozaton.
Serényi Ákos, az orfűi Muskátli Vendéglő üzletvezetője és a fesztivál szervezője elmondta: egy idős füvesasszony ismertette meg vele a medvehagymát, amit családjával rögtön megszerettek.
– Amikor szezonja volt, egyre többet ettünk belőle, szép lassan pedig az éttermünkben is elkezdtük felhasználni, és mindenkinek nagyon ízlett. Innen jött az ötlet, hogy csináljunk egy rendezvénysorozatot ennek a helyi különlegességnek – mesélte el Serényi Ákos.
Az esemény sajtótájékoztatóján részt vet Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt.
Dél-dunántúli regionális marketing igazgatója is, aki szerint ez a fesztivál évek óta egy igen markáns rendezvény. Elmondta, hogy az esemény nagyban hozzájárul a regió arculatához, hiszen a medvehagymáról mindenki Orfűre asszociál.
Gábor Sándor, a Gabriel Bon-Bon Manufaktúra tulajdonosa pedig egy igazi különlegességgel készül a fesztiválra. Itt mutatja be ugyanis az eseményre készített medvehagymás csokiját.
– Egy felkérés után készítettem el a csokoládét, amely csak a fesztiválon lesz kapható. Sokáig próbáltuk kikísérletezni a megfelelő ízt, de mostanra elkészültünk vele. Nehéz feladat volt, ugyanis nem akartunk egy tolakodó ízvilágot létrehozni, hiszen mégiscsak élvezeti cikkről van szó. De többet nem szeretnék elárulni róla, akit érdekel, úgyis megkóstolja majd április 13-án, Orfűn – mondta a cukrászmester.