4 C
Pécs
hétfő, november 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekFőzelék újratöltve!

Főzelék újratöltve!

A „mit ennél ma ebédre?” kérdésre viszonylag ritkán szokott az a válasz érkezni, hogy „hmmm, valami főzeléket”. Persze ennek az egytálételnek is vannak rajongói, de valószínűleg a társadalom kisebb részét teszik ki. Hogy miért van ez? Hát, talán nem látunk elég fantáziát bennük! Pedig kísérletezhetünk új alapanyagokkal, és változatos fűszerezéssel is.

[note note_color=”#eaccce”]

Igazi hungarikum

A főzelék, akár a szaloncukor és a Túró Rudi, magyar találmány. A többi nemzet nem igazán ismeri, legalábbis sűrített formában nem, ahogy mi készítjük. Más nyelven nincs is valódi megfelelője a „főzelék” szónak. Angolul például vegetable-dish (zöldségétel), németül Gemüse (zöldség), ám ezek a szavak csupán a főzelék alapanyagára utalnak.[/note]

[box title=”Sütőtök-főzelék répachipsszel” box_color=”#f39b2f” title_color=”#000000″]

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • néhány szál répa
  • 2dl kókusztej (dobozos)
  • víz
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 szál tárkony
  • 4-5 szem krumpli

Elkészítés:

A sütőtököt és a krumplit meghámozzuk, átmossuk, feldaraboljuk, majd kevés vízben tárkonyt és sót hozzátéve megpároljuk. Amikor már szinte megpuhult, a fokhagymát is hozzáadjuk. A kókusz tejjel együtt összeturmixoljuk a megpárolódott zöldségeket. Közben a meghámozott, karikára reszelt répát sütőpapíros tepsiben megsütjük. A kész főzelék tetejét megszórjuk a répa-chipsszel.[/box]

sütőtök

[box title=”Lilakáposzta főzelék parmezán chipsszel” box_color=”#73548d”]

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj
  • 50 g ricotta
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 dl víz
  • 0.5 kg lilakáposzta
  • 0.5 db édeskömény
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db burgonya
  • 1 db húsleveskocka

A parmezán chipshez

  • 20 g reszelt parmezán sajt
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés:

Daraboljuk apróra a lilahagymát, az édesköménygumót, a burgonyát, illetve a lilakáposztát, majd dobjuk őket felforrósított olívaolajba. Pirítsuk öt percig, majd öntsük fel a vízzel és ízesítsük a húsleveskockával. Főzzük puhára az egészet, ezután turmixoljuk le, adjuk hozzá a ricotta sajtot, majd turmixoljuk tovább, és adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot.

A parmezán chips-hez melegítsünk fel egy serpenyőben egy kis olívaolajat, és szórjuk bele a reszelt parmezánt kör alakú formákban. Hagyjuk, hogy összeolvadjon a sajt, majd húzzuk le a tűzről. Várjuk meg, amíg kicsit kihűlnek és megkeményednek. Ha megvan tálalhatunk is, díszítsük a főzeléket az édeskömény zöldjével, és szórjuk meg parmezán chipsszel.[/box]

lilakáposzta

[box title=”Pikáns gombafőzelék ” box_color=”#cdbbac” title_color=”#000000″]

Hozzávalók:

  • 60 dkg vargánya
  • 2 dl húsleves
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 ek. vaj
  • paprika
  • só, bors
  • 1-2 ek. citromlé

Elkészítés:

A megtisztított, szeletekre vágott gombát forró vajon pár percig pároljuk. Szórjuk rá a lisztet, sóval, borssal, paprikával és felaprított petrezselyemzölddel ízesítsük, majd adjunk hozzá annyi levest, hogy főzelék állagú legyen. 15 percig forraljuk, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a tejfölt és a citromlevet. [/box]

vargánya

[box title=”Spenótos krumplifőzelék” box_color=”#f3eb91″ title_color=”#000000″]

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg parajlevél
  • 1 l tejszín
  • szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A burgonyát tisztítsuk meg, és vágjuk 1,5×1,5 cm-es kockákra. Egy lábosban forraljuk fel a tejszínt, tegyük bele a burgonyát, sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval, és reszeljük bele a fokhagymát. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, ügyelve arra, hogy ne égjen le. Ne fedjük le, hogy a tejszín is vissza tudjon forrni! Amikor a burgonya már puha, adjuk hozzá a csíkokra vágott parajlevelet, egyet forralunk rajta, majd tálaljuk.  Sűríteni nem kell, hiszen a burgonyában lévő keményítő miatt magától besűrűsödik.[/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő