A „mit ennél ma ebédre?” kérdésre viszonylag ritkán szokott az a válasz érkezni, hogy „hmmm, valami főzeléket”. Persze ennek az egytálételnek is vannak rajongói, de valószínűleg a társadalom kisebb részét teszik ki. Hogy miért van ez? Hát, talán nem látunk elég fantáziát bennük! Pedig kísérletezhetünk új alapanyagokkal, és változatos fűszerezéssel is.
[note note_color=”#eaccce”]
Igazi hungarikum
A főzelék, akár a szaloncukor és a Túró Rudi, magyar találmány. A többi nemzet nem igazán ismeri, legalábbis sűrített formában nem, ahogy mi készítjük. Más nyelven nincs is valódi megfelelője a „főzelék” szónak. Angolul például vegetable-dish (zöldségétel), németül Gemüse (zöldség), ám ezek a szavak csupán a főzelék alapanyagára utalnak.[/note]
[box title=”Sütőtök-főzelék répachipsszel” box_color=”#f39b2f” title_color=”#000000″]
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- néhány szál répa
- 2dl kókusztej (dobozos)
- víz
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 szál tárkony
- 4-5 szem krumpli
- só
Elkészítés:
A sütőtököt és a krumplit meghámozzuk, átmossuk, feldaraboljuk, majd kevés vízben tárkonyt és sót hozzátéve megpároljuk. Amikor már szinte megpuhult, a fokhagymát is hozzáadjuk. A kókusz tejjel együtt összeturmixoljuk a megpárolódott zöldségeket. Közben a meghámozott, karikára reszelt répát sütőpapíros tepsiben megsütjük. A kész főzelék tetejét megszórjuk a répa-chipsszel.[/box]
[box title=”Lilakáposzta főzelék parmezán chipsszel” box_color=”#73548d”]
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj
- 50 g ricotta
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 5 dl víz
- 0.5 kg lilakáposzta
- 0.5 db édeskömény
- 1 db lilahagyma
- 1 db burgonya
- 1 db húsleveskocka
A parmezán chipshez
- 20 g reszelt parmezán sajt
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
Daraboljuk apróra a lilahagymát, az édesköménygumót, a burgonyát, illetve a lilakáposztát, majd dobjuk őket felforrósított olívaolajba. Pirítsuk öt percig, majd öntsük fel a vízzel és ízesítsük a húsleveskockával. Főzzük puhára az egészet, ezután turmixoljuk le, adjuk hozzá a ricotta sajtot, majd turmixoljuk tovább, és adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot.
A parmezán chips-hez melegítsünk fel egy serpenyőben egy kis olívaolajat, és szórjuk bele a reszelt parmezánt kör alakú formákban. Hagyjuk, hogy összeolvadjon a sajt, majd húzzuk le a tűzről. Várjuk meg, amíg kicsit kihűlnek és megkeményednek. Ha megvan tálalhatunk is, díszítsük a főzeléket az édeskömény zöldjével, és szórjuk meg parmezán chipsszel.[/box]
[box title=”Pikáns gombafőzelék ” box_color=”#cdbbac” title_color=”#000000″]
Hozzávalók:
- 60 dkg vargánya
- 2 dl húsleves
- 2 dl tejföl
- 1 ek. liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 ek. vaj
- paprika
- só, bors
- 1-2 ek. citromlé
Elkészítés:
A megtisztított, szeletekre vágott gombát forró vajon pár percig pároljuk. Szórjuk rá a lisztet, sóval, borssal, paprikával és felaprított petrezselyemzölddel ízesítsük, majd adjunk hozzá annyi levest, hogy főzelék állagú legyen. 15 percig forraljuk, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a tejfölt és a citromlevet. [/box]
[box title=”Spenótos krumplifőzelék” box_color=”#f3eb91″ title_color=”#000000″]
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 10 dkg parajlevél
- 1 l tejszín
- só
- szerecsendió
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A burgonyát tisztítsuk meg, és vágjuk 1,5×1,5 cm-es kockákra. Egy lábosban forraljuk fel a tejszínt, tegyük bele a burgonyát, sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval, és reszeljük bele a fokhagymát. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, ügyelve arra, hogy ne égjen le. Ne fedjük le, hogy a tejszín is vissza tudjon forrni! Amikor a burgonya már puha, adjuk hozzá a csíkokra vágott parajlevelet, egyet forralunk rajta, majd tálaljuk. Sűríteni nem kell, hiszen a burgonyában lévő keményítő miatt magától besűrűsödik.[/box]