Nyáron szinte kötelező fogás a hideg gyümölcsleves, amit rengeteg módon és szinte bármilyen gyümölcsből el lehet készíteni. Könnyű, ízletes és segít a nyári folyadékpótlásban, ráadásul könnyen felhasználhatod az esetlegesen nyakadon maradt szezonális gyümölcsöket. Megmutatunk pár különleges receptet, amik közül néhányhoz még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni.
[box title=”Fahéjas-vaníliás gyümölcsleves (Összesrecept)” box_color=”#df7e30″]
Hozzávalók:
5-6 közepes alma
1-2 banán
1 fürt szőlő
1 csomag vaníliás cukor
fahéj, ízlés szerint
Elkészítés:
Szeleteld fel a gyümölcsöket, öntsd fel vízzel, majd fedő alatt 15-20 perc alatt főzd meg a levest. Ízesítsd a fahéjjal és a vaníliás cukorral, keverd át így is. A blogger, aki a recept gazdája melegen fogyasztotta, de hidegen is nagyon finom.[/box]
[box title=”Barackkrémleves mandulahabbal (Mindmegette)” box_color=”#fec80c”]
Hozzávalók:
40 dkg őszibarack
4 dl tej
2 dl tejszín
1-2 evőkanál porcukor
fél kávéskanál gyömbérpor
pár csepp citromlé
1 dkg őrölt mandula
só
Elkészítés:
Hámozd meg az őszibarackot és vágd fel kis kockákra. A felkockázott őszibarackot, a tejet, fél deci tejszínt, a porcukrot és a gyömbért keverd össze turmixgépben. Adj hozzá pár csepp citromlevet, csipet sót, majd újra turmixold össze. Közben lehet kóstolgatni és további cukrot/egyéb édesítőszert adni hozzá, ha szükséges.
Közben a maradék tejszínt verd habbá, végül keverd bele a darált mandulát. Fogyasztás előtt hűtsd le alaposan a levest, merd tányérokba, szedj a tetejére habot. Ez utóbbi egyébként elhagyható, nem mindenki szereti habbal a gyümölcslevest.[/box]
[box title=”Paleo ananászleves (Moha Konyha)” box_color=”#ffee48″]
Hozzávalók:
1 liter 100%-os ananászlé
4 dl kókusztej
1 friss ananász vagy 1 doboz cukormentes ananászkonzerv
kevés nyírfacukor
a díszítéshez:
kókuszpehely
citromfűlevél
Elkészítés:
Keverd össze egy nagyobb tálban a gyümölcslét és a kókusztejet, ha konzerv ananászt használsz, akkor azt a levével együtt szintén add hozzá. Ha inkább friss ananásszal készíted, akkor azt tisztítás és darabolás után tedd bele a keverékbe. Kóstolás után szükség és ízlés szerint egy kevés nyírfacukorral édesítsd a levest. Hűtés után tálald, szórd meg kókuszpehellyel, citromfűlevéllel.[/box]
[box title=”Mazsolás-boros leves (Mindmegette) ” box_color=”#942c00″]
Hozzávalók:
2 db nagy savanykás alma
3 dl száraz fehérbor
2 dl tejföl
1 evőkanál keményítő
8-10 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 szem szegfűszeg
kevés őrölt gyömbér
fehérbors
Elkészítés:
Hámozd meg és csumázd ki az almákat, majd vágd vékony gerezdekre. Tedd egy kisebb fazékba öntsd rá a bort, tedd bele a cukrot és forrald fel. Egy másik edényben forralj fel 4 dl vizet a fűszerekkel, főzd kb. 10 percig, majd öntsd hozzá az almához a fűszerektől leszűrt vizet. Keverd simára a keményítőt a tejföllel és fél deci vízzel, majd kavard hozzá a forrásban lévő almaleveshez. Folyamatos keverés közben főzd még egy percig. Mielőtt hűtőbe teszed, hagyd magától kihűlni, közben keverd meg párszor. Tálalás előtt keverj fél deci bort a hideg levesbe. A tetejére hints mazsolát és vékony almaszeletekkel díszítsd.[/box]
[box title=”Dinnyés-epres-cseresznyés (Összesrecept)” box_color=”#f52424″]
Hozzávalók:
fél kg eper
1 db sárgadinnye kikapart belseje
1 marék magozott cseresznye
3 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál darált lenmag
pár evőkanál nyírfacukor ízlés szerint
1 evőkanál citromlé víz (citromos, mentás, citromfüves)
Elkészítés:
Magozd ki a cseresznyét és tedd félre. A többi hozzávalót tedd a turmixgépbe. Vízből annyit önts rá mindig, amennyi éppen ellepi a gyümölcsöket. Pár másodperc turmixolás után egyből öntheted a tányérba. Dobálj bele néhány szem magozott cseresznyét és eheted is.[/box]