Kedvezményes áron kóstolhatunk különleges, prémium fogásokat a megye legjobb éttermeiben, az Országos Étterem Héten október 9-15-ig. A háromfogásos menüsorok a magyar éttermek különleges fogásait sorakoztatják fel, ami egy fantasztikus alkalom kipróbálni a régió újdonságait: lesz Baranyában szürkemarha erőleves, mogyoróvajon sült kagyló és harcsa is, brassói módra.
A 13. alkalommal megrendezett Országos Étterem Héten ismét a legkülönfélébb ízvilágokat felsorakoztató éttermek vesznek részt: a tradicionális magyar fogásokon túl az igazi ínyencek megkóstolhatják az olasz, a francia, az amerikai, az ázsiai vagy akár a grúz konyha jellegzetességeit is. A hagyományostól eltérő alapanyagok között néhány étterem kínálatában megtalálható lesz például a fürj, az Angus marha, a szarvasnyak, illetve még a cápahús is. Összesen 114 közép- és felsőkategóriás étterem kínálja 3300 forintos áron három fogásból álló menüsorát.
A program iránti fokozott érdeklődés miatt több étterem telt házas, de korlátozott számban újabb helyeket szabadítottak fel a Étteremhét weboldalán előzetesen asztalt foglaló vendégek számára. Az éttermekben limitáltak a helyek, foglalni kizárólag a weboldalon lehet.
A legutóbbi, tavaszi fordulóban rekordszámú, 26 ezer vendég vett részt az egyhetes kulináris programban, és a résztvevők 5 pontos skálán 4,59 pontra értékelték a vendéglátóhelyek teljesítményét. Az egyhetes program szervezőinek célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar konyha sokszínűségére, illetve hogy az egyedi áron kínált menükkel olyanokat is mozgósítsanak, akik csak ritkán vagy sosem járnak étterembe.
Milyen éttermekben falatozhatunk Baranyában?
Pécsett és Pécs környékén is találunk az eseményhez csatlakozó közép- és felsőkategóriás éttermeket. Ilyen a harkányi Tenkes Csárda és a Dráva Hotel Étterem, a hosszúhetényi Almalomb, a pécsi Corso Étterem és Kávébár, valamint a Kikelet Étterem és Kávézó – ezekben háromfogásos ebédet vagy vacsorát állíthatunk össze az éttermek által kínált előételből, főfogásból és desszertből. A teljesség igénye nélkül válogattunk a kínálatban.
A Dráva Étteremben kóstolhatunk mogyoróvajon sült Szent Jakab kagylót, kaviáros blinivel, citrusos reteksalátával, főételnek választhatunk vaddisznó tarját túrógombóccal és vargányás gesztenyével, szeder coulis-val, vagy kaporolajos lazacot karfiol pürével, savanyított zöldségekkel és füstölt céklával. Desszertnek zárhatunk vókányi faszenes lágysajttal, házi törökmézzel és paradicsomlekvárral.
A Tenkes Csárdában is fantasztikus fogások között válogathatunk: a levesek között a szürkemarha erőleves, burgonya gölödinnel az egyik leghangzatosabb, főételek között pedig a dödölle, zsályás vargányával és körtével. Zárásként választhatunk ormánsági almás prószát vagy klasszikus meggyes gerbeaud-t is.
A Corso Étterem menüje is fenséges! Első fogásnak nem lőhetünk mellé a pórés medvehagymalevessel, bacon szalaggal, és a sült céklasalátával sem, fokhagymás, pisztácia rukkola ágyon balzsamkrémmel. A főételek is hívogatóak, például a BBQ oldalas, rántott lilakáposztával, chutney-s törtburgonyával, és a Harcsa brassói módra, sült citrommal. Csokoládéláva málnahabbal és Rákóczi túrós választható desszertnek.
A Kikelet Étterem az Országos Étterem Hét alkalmával többek között csicseriborsós marharagulevest kínál erdei gombákkal, főételnek Pécsi barna sörös marhapörkölttel kényeztet.
Az Almalombban ehetünk sárgarépa krémlevest fűszeres csicseriborsóval vagy hízott kacsamájpástétomot, datolyával előételnek. A választható főételek a sült zöldségek, burgonya püré, mogyoróval és almával, gnocchi kacsamellsonkával és rukkolapesztóval, valamint a barnasörös szürkemarha ragu, gránátalmával. Választható desszertek az aranygaluska, vaníliasodó és csokoládés Pot de créme.