A sütőtök után a másik nagy őszi kedvenc a gesztenye. Van, aki csak a gesztenye sütőkből áradó illatot szereti, de van, aki az ízéért is odavan. Nekik kedveskedünk most. Lánczos Sándor, a Fahéjas Kávé szerkesztője ismét összeállított egy különleges és könnyen elkészíthető ételekből álló receptajánlót.
Gesztenyekrémleves arany mazsolával
Ez egy igazi őszi leves, habár hidegen nyáron is elkészíthető gesztenyemassza felhasználásával.
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg sült gesztenye (vagy ugyanennyi massza)
- 10 dkg arany mazsola (természetesen a sima is megfelelő)
- ½ dl rum
- 8 dl tej
- 3 ek. cukor
- 1 cs. vaniliás cukor
- méz vagy juharszirup a tálaláshoz
Elkészítés:
A mazsolákat áztassuk rumba és tegyük félre, amíg elkészítjük a levest. Kockázzuk fel a gesztenyét és a tejbe téve tegyük fel a tűzre, a cukor kíséretében, folyamatos kevergetés mellett főzzük 5-8 percig, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, majd a vaníliás cukorral ízesítsük. Tálaláskor szórjunk a tetejére a mazsolából, illetve csepegtessük meg mézzel vagy juharsziruppal.
Tipp: Ha egy kicsit sűrűbb állagot szeretnénk, akkor egy tasak vaníliás pudingpor felhasználásával vagy 2 tojás sárgájának, hőkiegyenlítéssel történő bedolgozásával elérhetjük. (Hőkiegyenlítés: edénybe keverjük simára a tojás sárgáját pici tejjel, vagy tejszínnel majd a meleg levesedből, folyamatos kevergetés mellett óvatosan adagoljunk hozzá annyit, hogy elég meleg legyen a tálban a tejszínes tojás, végül adagoljuk a leveshez folyamatos keverés mellett.)
Szeretem ezt az ételt, mert akár desszertként is tálalható és hidegen, melegen egyaránt fogyasztható!
Sonkás-gesztenyés (akár sütőtök is mehet bele) rizottó
Főételként a legtöbb embernek a karácsonyi gesztenyés pulyka jut eszébe, de a gesztenyét külföldön a téli időszakban a burgonya helyettesítésére is használják. Most egy gyors egytálételt, a rizottót mutatnám meg Önöknek, mely előkészületekkel együtt 25 perc alatt elkészíthető.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5-2 l alaplé ( kockából )
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 szem gesztenye
- 2-3 szelet házi sonka
- 240 g rizottó rizs
- 100 g parmezán sajt
- 1 dl száraz fehér bor
- só
- bors
- kevés friss zsályalevél
- tálaláshoz 1-1 ek. krémsajt
Elkészítés:
Amíg elkészül az alaplé, a sonkát aprítsuk kis kockákra, vékony csíkokra, a hagymát aprítsuk, a gesztenyét felezzük, negyedeljük. Nagyon kevés olajon pirítsuk meg a sonkát, majd dobjuk rá a hagymát is. Amikor a hagyma megpárolódott és a sonka megsült, öntsük rá a rizst. Kevergessük, hogy a rizsszemeket bevonja a sonkából kisült finom zsiradék. 1-2 percig „pirítsuk”, majd öntsük fel a borral, mely igazán finom ízt ad neki. Pároljuk el az alkoholt, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá, merőkanalanként az alaplevet. Innen számítva kb. 18 perc a munkánk. A következő adag alaplevet mindig akkor adjuk hozzá, ha a fakanállal már maradandó nyomot tudunk húzni. Félidőben adjuk hozzá a zsályaleveleket és a gesztenyét. Óvatosan keverjük, ne törjük össze! Az utolsó percekben adjuk hozzá a parmezánt, ízesítsük sóval, borssal. Azonnal tálaljuk, mellé vagy a tetejére halmozzunk kevés krémsajtot.
Tipp: Ha megpirítunk egy szelet baconszalonnát, az nagyon jól mutat a tetején.
Gesztenyés torta
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 250 g gesztenye (vagy massza)
- 4 kanál cukor
- 4 dl tejszín
- 4 ek. porcukor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, ebbe belekeverjük az összetört gesztenyét, vagy masszát. A fehérjét kemény habbá verjük és nagyon óvatosan, apránként belekeverjük a gesztenyés masszába. Egy 26 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a „tésztát” és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. A tejszínből és a porcukorból tejszínhabot készítünk, melyet vagy a szelet mellé, vagy a tortára kenve alkalmazhatunk. Tálaláskor a tetejére reszelünk, vagy forgácsolunk egy kevés csokit.
Sajnos egyre többen vannak, akik allergiásak valamilyen összetevőre és ezért figyelniük kell az étkezésükre. Ez a torta tökéletes a glutén érzékenyeknek, hiszen nem tartalmaz lisztet.
Tipp: Készíthetjük lisztes változatban is, akkor a tojássárgás-gesztenyés masszához 1-2 ek. lisztet és 1-2 kk. sütőport keverve, egy kicsit masszívabb, magasabb tortát kapunk! Ha csokidarabokat is keverünk bele, fokozhatjuk az élvezeteket.