13 C
Pécs
péntek, szeptember 20, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekGesztenyés gasztrocsodák

Gesztenyés gasztrocsodák

A sütőtök után a másik nagy őszi kedvenc a gesztenye. Van, aki csak a gesztenye sütőkből áradó illatot szereti, de van, aki az ízéért is odavan. Nekik kedveskedünk most. Lánczos Sándor, a Fahéjas Kávé szerkesztője ismét összeállított egy különleges és könnyen elkészíthető ételekből álló receptajánlót.  

Gesztenyekrémleves arany mazsolával

Ez egy igazi őszi leves, habár hidegen nyáron is elkészíthető gesztenyemassza felhasználásával.

Hozzávalók 4 főre:

  • 30 dkg sült gesztenye (vagy ugyanennyi massza)
  • 10 dkg arany mazsola (természetesen a sima is megfelelő)
  • ½ dl rum
  • 8 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. vaniliás cukor
  • méz vagy juharszirup a tálaláshoz

Elkészítés:

A mazsolákat áztassuk rumba és tegyük félre, amíg elkészítjük a levest. Kockázzuk fel a gesztenyét és a tejbe téve tegyük fel a tűzre, a cukor kíséretében, folyamatos kevergetés mellett főzzük 5-8 percig, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, majd a vaníliás cukorral ízesítsük. Tálaláskor szórjunk a tetejére a mazsolából, illetve csepegtessük meg mézzel vagy juharsziruppal.

Tipp: Ha egy kicsit sűrűbb állagot szeretnénk, akkor egy tasak vaníliás pudingpor felhasználásával vagy 2 tojás sárgájának, hőkiegyenlítéssel történő bedolgozásával elérhetjük. (Hőkiegyenlítés: edénybe keverjük simára a tojás sárgáját pici tejjel, vagy tejszínnel majd a meleg levesedből, folyamatos kevergetés mellett óvatosan adagoljunk hozzá annyit, hogy elég meleg legyen a tálban a tejszínes tojás, végül adagoljuk a leveshez folyamatos keverés mellett.)

Szeretem ezt az ételt, mert akár desszertként is tálalható és hidegen, melegen egyaránt fogyasztható!

gesztenyekrém

Sonkás-gesztenyés (akár sütőtök is mehet bele) rizottó

Főételként a legtöbb embernek a karácsonyi gesztenyés pulyka jut eszébe, de a gesztenyét külföldön a téli időszakban a burgonya helyettesítésére is használják. Most egy gyors egytálételt, a rizottót mutatnám meg Önöknek, mely előkészületekkel együtt 25 perc alatt elkészíthető.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5-2 l alaplé ( kockából )
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 szem gesztenye
  • 2-3 szelet házi sonka
  • 240 g rizottó rizs
  • 100 g parmezán sajt
  • 1 dl száraz fehér bor
  • bors
  • kevés friss zsályalevél
  • tálaláshoz 1-1 ek. krémsajt

Elkészítés:

Amíg elkészül az alaplé, a sonkát aprítsuk kis kockákra, vékony csíkokra, a hagymát aprítsuk, a gesztenyét felezzük, negyedeljük. Nagyon kevés olajon pirítsuk meg a sonkát, majd dobjuk rá a hagymát is. Amikor a hagyma megpárolódott és a sonka megsült, öntsük rá a rizst. Kevergessük, hogy a rizsszemeket bevonja a sonkából kisült finom zsiradék. 1-2 percig „pirítsuk”, majd öntsük fel a borral, mely igazán finom ízt ad neki. Pároljuk el az alkoholt, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá, merőkanalanként az alaplevet. Innen számítva kb. 18 perc a munkánk. A következő adag alaplevet mindig akkor adjuk hozzá, ha a fakanállal már maradandó nyomot tudunk húzni. Félidőben adjuk hozzá a zsályaleveleket és a gesztenyét. Óvatosan keverjük, ne törjük össze! Az utolsó percekben adjuk hozzá a parmezánt, ízesítsük sóval, borssal. Azonnal tálaljuk, mellé vagy a tetejére halmozzunk kevés krémsajtot.

Tipp: Ha megpirítunk egy szelet baconszalonnát, az nagyon jól mutat a tetején.

rizottó_ok

Gesztenyés torta

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 250 g gesztenye (vagy massza)
  • 4 kanál cukor
  • 4 dl tejszín
  • 4 ek. porcukor

gesztenyetortaElkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, ebbe belekeverjük az összetört gesztenyét, vagy masszát. A fehérjét kemény habbá verjük és nagyon óvatosan, apránként belekeverjük a gesztenyés masszába. Egy 26 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a „tésztát” és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. A tejszínből és a porcukorból tejszínhabot készítünk, melyet vagy a szelet mellé, vagy a tortára kenve alkalmazhatunk. Tálaláskor a tetejére reszelünk, vagy forgácsolunk egy kevés csokit.

Sajnos egyre többen vannak, akik allergiásak valamilyen összetevőre és ezért figyelniük kell az étkezésükre. Ez a torta tökéletes a glutén érzékenyeknek, hiszen nem tartalmaz lisztet.

Tipp: Készíthetjük lisztes változatban is, akkor a tojássárgás-gesztenyés masszához 1-2 ek. lisztet és 1-2 kk. sütőport keverve, egy kicsit masszívabb, magasabb tortát kapunk! Ha csokidarabokat is keverünk bele, fokozhatjuk az élvezeteket.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő