A street foodot, vagyis az utcai gyorskaját többnyire egészségtelennek és műanyagnak tartjuk, pláne ha egy gyorsétteremből származik. Pedig nem olyan nagy ördöngösség otthon, saját kezűleg készíteni hamburgert vagy épp egy mexikói fajitast. És bár egyik sem passzol egy szénhidrátban szegény diétához, de legalább tudjuk, mit tettünk bele. Mutatunk két receptet, amit már most hétvégén kipróbálhatsz. Nem lesz olyan gyors, mint egy büfében, de annál ízletesebb!
Házi hamburger (Forrás: Nem vagyok mesterszakács)
Hozzávalók 8 db (12 dkg-os) amerikai hamburgerzsömléhez:
[note]
20 dkg kenyérliszt
30 dkg finomliszt
2 tojás
1 dl tejföl
1,5 dl tej
6 dkg vaj
2 dkg élesztő
2 evőkanál + 1 teáskanál porcukor
½ teáskanál só
1 evőkanál olaj a dagasztáshoz
1 evőkanál szezámmag a szóráshoz[/note]
Futtasd meg az élesztőt langyos tejben egy teáskanál cukorral. Szitáld át a lisztet és a porcukrot, keverd a sóval, aztán a többi alapanyaggal állítsd össze a tésztát. Mielőtt megdagasztod, csorgasd meg az olajjal és hagyd pihenni 10 percig letakarva.
Ez után dagaszd simára, majd keleszd lefedve 45 percig.
Oszd 8 részre és formázz belőle cipókat – törekedj a pontosságra, fontos a szép, kerek forma.
Lapogasd le a tenyereddel a cipókat, majd az öklöddel nyomj a közepébe kis mélyedést, hogy ne emelkedjen meg az utolsó kelesztés, illetve a sütés alatt. Figyelj rá, hogy egyenletes maradjon a zsömle alakja.
Hagyd még őket kelni 30 percig letakarva. Verj fel egy tojást és keverd el fele annyi tejjel, ezzel kend meg a cipók tetejét, majd szórd meg egy kevés szezámmaggal.
Rendezd a zsömléket sütőpapírral bélelt tepsire (4-4 fér el rajtuk) és 180 C fokra előmelegített sütőben 17 percig süsd őket.
Hozzávalók 4 hamburgerhez:
[note]
40 dkg bélszín apróra vágva
1 kisebb édes olasz hagyma finomra vágva
1 nagyobb fej fokhagyma finomra vágva
1 evőkanál darált házi paprika
só és színes bors
kis csokor petrezselyemzöld finomra vágva
néhány (kevés kell bele!) friss rozmaringlevél finomra vágva
1/2 teáskanál cayenne bors
1/2 teáskanál morzsolt korianderlevél
1 evőkanál dijoni mustár[/note]
Keverd össze az összes hozzávalót, az így kapott húsmasszát oszd 4 részre, tömörítsd fánkszaggatóban (kézzel is lehet persze). Csomagold őket fóliába, kicsit lapítsd meg.
Néhány órára tedd pihenni a hűtőbe. Olívaolajjal meglocsolva megsütheted grillen vagy serpenyőben is. A bélszínnek csak annyi kell, hogy kérget kapjon és rácsos legyen a húspogácsa felszíne, hogy belül szaftos maradjon.
Az összerakás:
Még a húsok előtt pirítsd meg egy kicsit hamburgerzsömléket és tedd félre őket.
Mehet bele jégsaláta, paradicsom, lila hagyma, kígyóuborka, csemegeuborka, (cheddar) sajt, sült bacon és bármilyen szósz, ízlés szerint.
Házi fajitas (Forrás: Nem vagyok mesterszakács)
Fajitas fűszerkeverék/pác (kb. 1 kg húshoz)
[note]
1 ½ evőkanál fokhagyma granulátum
1 evőkanál morzsolt oregano
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál durvára őrölt chili
1 teáskanál édes fűszerpaprika
¼ teáskanál kurkuma
5-6 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj
1 lime vagy egy fél citrom leve[/note]
További lépések és hozzávalók 4 adaghoz:
[note]
4 csirkemell steak (12-15 dkg-osak)[/note]
A csirkemellet kend be a fűszerpáccal és hagyd állni addig, amíg elkészíted a lepényeket (ez kb. egy órát jelent).
Töltelék:
[note]
3-3 db zöld és piros paprika és 2 nagy fej vöröshagyma hasonló méretű csíkokra vágva
4 dl tejföl
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd zúzott fokhagyma[/note]
Keverd össze a hozzávalókat és hűtőben hagyd összeérni az ízeket tálalás előtt.
Saláta:
[note]
3 kemény paradicsom szeletelve
1 lilahagyma szeletelve
1 kimagozott chili összevágva
lime vagy citromlé
frissen őrölt zöldbors[/note]
Paradicsom, lilahagyma, chili sorrendben állítsd össze a salátát, locsold meg lime lével, borsozd.
[note]
15 dkg edami sajt durvára reszelve[/note]
Hozzávalók 8 tortilla lepényhez:
[note]
2 csésze (kukorica)liszt
¾ csésze forró tej
1 ½ teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj[/note]
A hozzávalókból gyúrj tésztát, 2 percig dagaszd. Lefedve keleszd 20 percig.
Könnyedén gyúrd át, vágd 8 részre és formázz kis cipókat. 2-3 percig pihentesd letakarva, majd egyenként nyújtsd ki vékonyra olajos vagy lisztes felületen.
Közepesen forró serpenyőben mindkét oldalát körülbelül 30 másodpercig süsd, amíg felhólyagosodik és pöttyökben megbarnul.
A kisült tortillákat ruha alatt tartsd melegen.
Utolsó simítások:
Süsd meg a csirkemell steakeket, tartsd őket melegen, de mielőtt felvágnád, hagyd hogy egy kicsit álljanak.
Amíg a hús pihen, kevés olívaolajon süsd meg a paprikát és hagymát.
Forró kínáló tálra rendezd a hagymás sült paprikát, a felszeletelt húsokat rendezd a tetejére. Locsold meg a húslével, amit kiengedett pihenés közben. Még forrón tálald és fogyasszátok. Mehet mellé a sajt és a saláta is!
Fotók: Nem vagyok mesterszakács