16.7 C
Pécs
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekHa már unod a birsalmasajtot

Ha már unod a birsalmasajtot

Újra egy szezonális és sajnos csak néhány formában használt gyümölcs következik: a birsalma. Mindenki ismeri a sajtot, talán lekvár, vagy kompót formájában is próbálta már. És desszertnek? Italnak? Levesnek? Lánczos Sándor receptjei következnek.

Ma háromféle felhasználását mutatom meg ennek az őszi gyümölcsnek: egy levest, egy főételt, a desszert helyett pedig kivételesen egy italt.

Forró birsleves hideg narancsos túrógombóccal

Édes, mégis fanyar, forró, de közben hideg.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db birsalma
  • 1 l víz
  • 2 rúd fahéj
  • 2 db csillagánizs
  • 3 ek. cukor
  • 2 kk. vanília aroma
  • 1 kk. rumaroma
  • 1 db narancs és héja
  • 250 g túró
  • kevés porcukor
  • 3 ek. darált keksz

Elkészítés:

Mintha kompótot készítenénk, a megmosott birsalmákat kicsumázzuk, felszeleteljük, és feltesszük főni a cukorral, a fahéjjal és a csillagánizzsal. A narancs héját reszeljük le, tegyük félre (az majd a gombóchoz kell), a levét pedig facsarjuk a birsre. Mehet bele egy kávéskanál vanília aroma is. Hagyjuk főni, amíg a birs meg nem puhul. Ha kész, öntsük bele a rumaromát (lehet barna rum is, ha van otthon), majd az egészet öntsük a turmixba, vagy botmixerrel pürésítsük. Mivel levesről beszélünk elég hígnak kell lennie, így, ha nem az, akkor egy kevés forró vízzel öntsük fel.

A túrógombóchoz a túrót keverjük össze a porcukorral, a darált keksszel (esetleg zsemlemorzsával), és tegyünk bele egy kávéskanál vanília aromát. Formáljunk gombócokat belőle, és forgassuk bele a narancshéjba. Helyezzük a tányér közepére, majd a forró levest óvatosan öntsük köré. Azonnal tálaljuk!

birsleves

Birs és répa köret

A birsalma köretként is tökéletes. Bármilyen sült mellé, akár malac, akár csirkecomb, de még a kacsamellhez is kitűnő.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db nagy birs alma
  • 2 db nagyobb répa
  • 1 ág rozmaring
  • 2 ek. olaj
  • Só, bors

birsésrépaElkészítés:

Hámozzuk meg a répát, mossuk meg és csumázzuk ki a birset. Daraboljuk 8 részre, a répát pedig nagyjából azonos méretűre, mint a birset.

Forrósítsuk fel az olajat, majd közepes lángon süssük meg benne a zöldséget és a gyümölcsöt. A rozmaring ágról tépkedjük bele a leveleket. Kevés só és bors sosem árt.

8-10 perc alatt elkészülnek. A birsalma csodás illatokat kölcsönöz az ételnek, míg a répa hozza magával a friss ízeket.

 

És rendhagyó módon most egy koktél

Hozzávalók:

  • 1 ek. birsalma lekvár
  • 2 cl gyomorkeserű
  • 5 cl bourbon
  • 2 gerezd mandarin
  • Jég és citromhéj

birskoktélElkészítés:

Egy nagyobb pohárba helyezzük bele a lekvárt, öntsük rá a gyomorkeserűt és a bourbont.

Keverjük fel, míg a lekvár feloldódik.

Egy whiskys pohárba tegyünk jeget, öntsük rá a koktélunkat, majd díszítsük citromhéjjal és mandarinnal.

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő