Az idei szezonban biztos, hogy nem maradunk alma nélkül. Már-már talán túl sok is, ezért segítünk felhasználni a tonnaszám nyakunkon maradt almát. Magyar blogok legjobb receptjeit gyűjtöttük össze, hogy a hétvégi családi ebédeket bravúrosan zárjuk az ínycsiklandó almás finomságokkal.
Csokorba szedtük a négy legfinomabb, legegyszerűbb és legkreatívabb hétvégi almás desszert receptet magyar blogok segítségével. Annyi biztos, ezekkel a finomságokkal éhesen nem maradunk.
[box title=”Almás muffin” box_color=”#ff9952″]
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2,5 dl tej
- 1 evőkanál kakaópor
- fahéj ízlés szerint
- 3-4 lédús alma lereszelve
Elkészítés:
Ez valószínűleg a világtörténelem legegyszerűbb süteménye, mégis ízletes és kreatív, és akár utolsó pillanatban is nekivághatunk a sütésnek. A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, tejet, kakaóport, legvégül pedig a reszelt almát. A muffinsütőt kibéleljük papírkapszlikkal, és beleadagoljuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, 20 perc után már tálalhatjuk is az almás csodákat![/box]
[box title=”Amerikai almáspite” box_color=”#67a2e5″]
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 8 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
Gyúrjuk össze a vajat, a lisztet és a vizet, amíg sima tésztát nem kapunk. Fontos, hogy utána tegyük be a hűtőbe minimum 20 percre – ez alatt el tudjuk készíteni a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5-6 nagy alma
- 10-15 dkg cukor (attól függ, mennyire savanykás az almánk)
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál szegfűszeg (ezzel vigyázzunk, mert ha sokat teszünk bele keserű lesz)
- ½ teáskanál szerecsendió
- 1 evőkanál rum
- 1 csomag vanília
Elkészítés:
Az almákat meghámozva, kimagozva felezzük el és vágjuk szeletekre, majd alaposan keverjük össze a lisztes fűszerekkel. A tésztát vegyük ki a hűtőből, felezzük el és kör alakúra nyújtsuk ki. Az egyik felét fektessük sütőformába, szórjuk meg zsemlemorzsával. Tegyük bele a tölteléket és fedjük le a másik tésztalappal. Alaposan nyomjuk össze a széleket, végül kenjük meg egy felvert tojással. 180-200 fokra előmelegített sütőben süssük minimum 40 percig. Melegen az igazi![/box]
[box title=”Almachips” box_color=”#74d293″]
Az almából készült chipset nem csak saját magunknak készíthetjük, de remek ajándék is lehet, ha készítünk hozzá házi csomagolást is. Kis celofán zacskókba rakhatjuk, miután kihűltek és készíthetünk hozzá személyre szóló cimkéket. A legjobb, hogy egészséges és tökéletes nassolni való.
Hozzávalók:
- 1 nagyméretű alma
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál fahéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Készítsük elő két tepsit sütőpapírral . Egy szeletelővel vágjuk vékony szeletekre az almát. Minél vékonyabb az almaszelet, annál jobb. Keverjük össze a fahéjat és a barna cukrot egy tálban. Az almaszeleteket mindkét oldalon mártsuk bele a keverékbe. Helyezzük az almaszeleteket a tepsibe. Körülbelül 12 almaszelet fér el egy tepsiben. Helyezzük a tepsiket a sütőbe. Egy óra sütés után vegyük ki az egyik tepsit, forgassuk meg az almaszeleteket. Amikor újra betesszük a sütőbe, cseréljük meg a két tepsit. Forgassuk meg a szeleteket a másik tepsiben is. Süssük még egy órán keresztül. Vegyük ki a tepsiket. A szeletek elég gyorsan megszilárdulnak. Miután kihűltek, szedjük őket egy tálkába.[/box]
[box title=”Joghurtos almakrém” box_color=”#bc8ae5″]
Hozzávalók:
- 60 dkg alma
- 1 db citrom
- 3 dkg vaníliás porcukor
- 4 dl joghurt
- 8 dkg dióbél
- 2 dl tejszín
- citromhéj
Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, eltávolítjuk a magházát, megreszeljük. Hogy ne barnuljon, citromlevet csepegtetünk rá. Vaníliás porcukorral és kevés reszelt citromhéjjal összekeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, és habverővel simára, krémesre keverjük. Talpas poharakba téve, hűtőszekrényben megdermesztjük. Tetejét durvára őrölt dióval szórjuk meg, és tejszínhabbal díszítjük.[/box]