Az ember azt gondolná, hogy a vegetáriánus étkezés kimerül a rántott sajtban és a lecsóban, a gasztronómiai guruk azonban tudják, hogy legalább olyan variábilis és ízletes fogásokat lehet összeállítani, mint a húsos étkezésben. Most mi ezt bebizonyítjuk, és adunk néhány jó tippet a vegáknak, mivel turbózhatják föl a hétköznapi menüket.
Indiai töltött csapati (vagyis lepény)
Hozzávalók a lepényhez:
- 20 dkg liszt
- csipetnyi só
- 1 ek olaj
- 2 dl víz
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
Hozzávalók a spenótos, lencsés töltelékhez:
- só, bors
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vörös lencse
- 1 kiskanál garam masala fűszerkeverék
- 20 dkg spenótlevél
- 3-4 dl zöldség alaplé, (vagy zöldségleves kocka)
- 1 csipetnyi őrölt kömény
Elkészítés:
A lencsét áztassuk vízbe. A leszitált lisztet, sót, vizet és az olajat keverjük úgy össze, hogy a tészta ne legyen ragadós. Pihentessük egy órát letakarva. Ebből nyújtsunk 16 darab kerek lepényt. A töltelékhez kis olajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát, fokhagymát, fűszereket, majd ehhez adjuk a leszűrt lencsét. Öntsük fel az alaplével, majd 20 perc főzés után adjuk hozzá a megmosott spenótleveleket. A kinyújtott tésztára halmozunk 2-3 evőkanálnyit a töltelékből, majd kenjük el egyenletesen rajta. Fektessük rá a másik lepénylapot, és a széleiket nyomkodjuk össze. Száraz palacsintasütőben mindkét oldalát rövid idő alatt elkészíthetjük.
Ricset, vagyis a vega sólet
Hozzávalók:
- 15dkg tarkabab, és 15 dkg fehér bab beáztatva
- 4db répa
- 4db petrezselyemgyökér
- 6 db paradicsom negyedelve
- 15dkg árpagyöngy beáztatva
- 3 db vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 6 babérlevél
- 5-6 ek olívaolaj
- 3 tk őrölt fűszerpaprika
- só, bors
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon pirítsuk, majd egy sor babot, árpagyöngyöt és felkarikázott zöldséget rétegezzünk rá. Annyi réteget készítsünk, amennyi hozzávalónk van. A fokhagymagerezdeket és a babérleveleket, rejtsük el a rétegek között majd öntsük fel vízzel addig, hogy ellepje mind. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 3 órán keresztül lefedve, időnként a vizet feltöltve, ha elpárolgott.
Újhagymás sajtos lepénykék
Hozzávalók:
- 1 csokor újhagyma
- 3-4 db sárgarépa
- 5 dkg reszelt edámi sajt
- 5 dkg reszelt füstölt trappista sajt
- 1 ek rétesliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 ek főzőtejszín
- 1 tojás
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A sajtot és a répát reszeljük le, az újhagymákat vágjuk karikákra. A tojást, a tejszínt, a sütőport, a lisztet és a fűszereket kézi habverővel felverjük, majd a lereszelt hozzávalókat hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt, olajjal kikent tepsibe evőkanálnyi halmokat púpozunk. 10 perc után fordítsuk meg a lepényeket, és már kész is.
[box title=”Plusz tipp:” box_color=”#6dc078″]
Ha vegetáriánus étrendet követünk, bátran variáljunk a szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel. Gyümölcsök közül keressük bátran a szilvát, sárgabarackot, avokádót, szedret, áfonyát és dinnyét, zöldségek közül pedig kattanjunk rá a céklára, kukoricára, padlizsánra, zöldbabra, cukkinire és a retekre!
[/box]