Az elmúlt hónapokban több cikkünk is született új, hiánypótló belvárosi üzletek bemutatásáról. Egyre több a minőségi ételeket és italokat kínáló vendéglátóegység, a napokban az Oaks borbár és kávézó nyitott ki, ahol helyi termelők sajtjait és sonkakülönlegességeit kóstolhatjuk meg. Ám fő profiljuk a régió borászatainak finomabbnál finomabb nedűinek bemutatása, havonta változó kiemelt ajánlattal.
Jól megszokott tesztelő brigádunkkal elsőre szkeptikusan álltunk a helyhez, hiszen pár hónapon belül a harmadik borbárként nyitott ki az Oaks Pécs belvárosában. A Széchenyi tér 17. szám alatti hely közvetlen közelségében működik töretlen sikerrel két borbár és egy söröző is, ami erősen megkérdőjelezi a hosszú távú sikert, de tesztünk eredménye azonban meggyőzött bennünket, hogy ide érdemes eljönni.
A kiszolgálás kedves, a sommelier tudja a dolgát, a hangulat páratlan és persze a kilátás is fantasztikus; mintha a téren üldögélnénk, ahogy tinédzser korunkban tettük. Még a nyárfáról potyogó sárga virág sem zavart, hozzátartozott a fülledt pécsi nyár hangulathoz. Brigádunk egy sonkatálat, sajttálat és egy spanyol tapastálat kóstolt, ittunk limonádét és szörpöt is, de a kávé sem maradhatott el. Íme ítéletünk:
Első tesztelő
Második tesztelő
A spanyol tapastálon nagyon ízlett a pármai sonka, a különböző sajtkülönlegességek és a fürjtojás, melyek egy része környékbeli termelőktől származik. A borkínálat nem a legismertebb termelőket vonultatja fel, de ez is a koncepció, hogy elsősorban a régió borvidékeinek kínálatát prezentálják. A sommelier tudja a dolgát, a heti borkínálat mindig változik.
Jó pont, hogy a kávét egy szekszárdi mikropörkölőből szerzik be, kisszériás, prémium kávékat kóstolhatunk itt. A terasz kényelmes, el lehet itt üldögélni egy-két órát simán, ha az embernek van egy üres délutánja.
Harmadik tesztelő
A sajttál fenomenális volt, a vajpuha kecskesajttól elkezdve a kemény parmezánig mindenféle sajtkülönlegességet kóstolhattunk, a tálon pedig egy csipetnyi medvehagyma pesztó tett pontot az i-re. A fürjtojás igazán különleges ízélményt adott, a leheletnyi vékonyra szelt pármai sonka is igazán ízletes volt.
A szörpökhöz, a limonádékhoz az alapanyagokat egy környékbeli gyümölcstermelőtől szerzik, ami plusz pont. A borkínálat ígéretes, az üzletvezető pontosan tudja, hogy melyik ételhez milyen bor illik, és egy meleg nyári napra mit érdemes ajánlani a szomjas pécsieknek. Az ételkínálat kicsit szegényes, de a nyitási tapasztalatokból építkeznek majd, és az igényekhez mérten bővíteni fogják az étlapot is, állítják. Ha több időnk lett volna, biztos elüldögéltünk volna még a kényelmes teraszon, és beszélgetünk az üzletvezetővel, aki minden kérdésünkre készségesen válaszolt.