A hétvége utolsó napjába beleférhet még egy kis vendégjárás. Ilyenkor mindig jön a kérdés: mivel várjuk a barátokat? Az egyszerűség és gyorsaság általában fontos szempontok, főleg ha nem jó előre megbeszélt találkozóról van szó. Persze bevásárlásról ma ne is álmodjunk, úgyhogy reméljük minden hozzávaló ott lapul a spájzban!
[box title=”Hasselback burgonya” box_color=”#f5fdba” title_color=”#1d2103″]
Hozzávalók:
- 4 db közepes burgonya
- 1 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
Pucoljuk vagy sikáljuk meg a krumplikat attól függően, hogy mit kíván a helyzet. Ezután a nyárson sült szalonnához hasonlóan nagyjából 3 mm-enként vagdossuk be a a már félbevágott krumplikat. Ezután helyezzük őket tepsibe, és sóval illetve borssal hintsük meg, valamint locsoljuk meg a felolvasztott vaj és olívaolaj keverékével. Forró sütőben körülbelül egy órán át kell sütni, amíg kívül piros és ropogós lesz. Időnként kivehetjük és meglocsolhatjuk a tepsi aljában felgyűlt olajjal.
A krumplihoz készíthetünk különféle mártogatóst, a fokhagymás, vagy zöld fűszeres tejföl például kiválóan megy hozzá. [/box]
[box title=”Sonkás szárzeller stangli” box_color=”#cedee8″ title_color=”#051a2e”]
Hozzávalók:
- 1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta
- 50 dkg szárzeller
- 20 dkg főtt, füstölt sonka
- 1,5 dl tejföl
- 1 tojássárgája
- só
- őrölt bors
- mustár
- 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
- A tészta nyújtásához: liszt
- a tetejére: tojás
Elkészítés:
A tésztát vegyük ki a mélyhűtőből és lehetőleg a hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan mossuk meg, csepegtessük le, a leveleit pedig csipkedjük le és aprítsuk fel. Ezután a zellerszárakat tisztítsuk meg, vágjuk kb. 12 centis darabokra és enyhén sós vízben főzzük félig puhára. Ha kész, hideg vízzel öblítsük le azonnal, majd csepegtessük le alaposan. A sonkát daraboljuk apróra és a tejföllel meg a tojássárgájával turmixoljuk össze. Sózzuk, borsozzuk és ízesítsük egy kevés mustárral. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet keverjük bele.
Ha ez megvan, a felengedett tésztát nyújtsuk 5 milliméter vastagra a belisztezett deszkán majd vágjuk 15 centi hosszú, 5-6 centi széles csíkokra. A sonkás krémmel mindegyiknek a közepét kenjük meg és 1-1 zellerszárat fektessünk rájuk. A felvert tojással kenjük meg a széleit, majd fektessük egymástól 2-3 centi távolságra, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15-20 percig süssük.[/box]
[box title=”Zöldfűszeres sajtfánk ” box_color=”#f9d9e3″ title_color=”#671331″]
Hozzávalók: 20 db kisebb fánkhoz
- 20 dkg feta vagy hasonló jellegű sajt
- 4 csapott evőkanál liszt
- 3 evőkanálnyi zöldfűszer vegyesen (petrezselyem, bazsalikom, oregánó, snidling)
- 1 tojás
- 1 kiskanál sütőpor
- zsemlemorzsa a hempergetéshez
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk és egy fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután diónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsában meghempergetjük és bő, forró olajban kisütjük. Tejföllel tálaljuk, és már kész is.[/box]