Hemzseg a gombától a Mecsek, mutatjuk, hogyan érdemes szedni!

Hirdetés

Egyre több és változatosabb gombafaj jelenik meg a Mecsekben, melyeket akár családi gyűjtés keretében is leszedhetünk. A sokféle ízletes gombából készíthetünk pörköltet, port vagy akár ki is ránthatjuk őket, egy a fontos: a vásárcsarnokban mindig vizsgáltassuk be a zsákmányt!

Általánosságban nem lehet beszélni a Mecsekben található gombafajtákról, hiszen megjelenésüket inkább az időjárás, és egyéb tényezők befolyásolják. Orbán Imre gombaszakellenőr elmondja, hogy jelenleg sok az ízletes vargánya és nyári vargánya, melyeket pörköltnek készíthetünk, ki is ránthatunk, de szárítani is lehet őket, aminek köszönhetően port vagy szárítmányokat is elraktározhatunk a hidegebb hónapokra.

A jelenleg nagy számban előforduló sötét érdestinóru gombának csak a kalapja ehető. Nem kell félni, nem mérgező a tönkje, csupán fásabb az állaga, emiatt nehezen emészthető. A gombaszakértő szerint ebből a gombafajtából nem érdemes pörköltet csinálni, mert egy sötét fekete színű ételt fogunk kapni, de pornak tökéletes ez a fajta is, illetve rántva is isteni fogást készíthetünk belőle.

Népszerű gomba a Mecsekben jelenleg a kékhátú galambgomba és a varashátú galambgomba, melyek szintén tökéletes pörkölt és rántott gomba alapanyagok. Ezek a fajták kicsit keményebbek, de ettől nem szabad megijedni, kísérletezzünk bátran mártásokkal is. A mezei szegfűgomba is gyakori manapság, melyeket tejfölösen tésztára tehetünk, de levesbe is tökéletesek.

Fehértejű keserűgombát is szüretelhetünk az erdőben a napokban, de ennek a gombának van egy speciális elkészítési módja.

– A fehértejű keserűgombát csak sütve készítsük el, majd juhtúróval, szalonnával és hagymával fogyasszuk. Régen platnin sütötték mindkét oldalát, majd ezzel a három hozzávalóval fogyasztották, mivel ezek hozták ki legjobban a gomba jellegzetes ízét – mondja Orbán Imre. Hozzáteszi, hogy vannak, akik mégsem sütik, helyette tejbe áztatva, fokhagymával készítik el.

Ha nem akarunk felmenni a hegybe, ezeket a gombákat 3000 forintért vásárolhatjuk meg a vásárcsarnokban, a nap végére azonban már 1500 forintért is hozzájuthatunk a finomságok kilójához.

Mindig vizsgáltassuk be!

Bár Baranyában halálos mérgezés 2012-ben volt utoljára – akkor egy háromtagú család egyik tagja halt bele a gyilkos galóca elfogyasztásába – a zsákmányt minden esetben érdemes bevizsgáltatnunk! A mérgezéseket okozó gombák Pécsen mindig saját szedésből származnak, egyik esetben sem mutatták meg azokat gombaszakértőnek – ezért még akkor is zarándokoljunk el a vásárcsarnokba, ha éppen nem terem a Mecsekben gyilkos galóca.

Lakossági gombavizsgálatot minden nap hétfőtől péntekig 5 órától délután 2 óráig, szombaton 7 órától délután 1 óráig végeznek a szakemberek a vásárcsarnok földszintjén.

Ha magunk indulnánk el az erdőbe

A gombaszakértő azt javasolja, hogy ha először adjuk a fejünket gombaszedésre, akkor érdemes először a tinóru gombákat, vargányákat keresni, mert kevés köztük a mérgező, és szinte nincs súlyosan mérgező faj közöttük.

– Mindenkinek azt javasolnám, hogy mielőtt kimegy az erdőbe, tájékozódjon a gyilkos galóca kinézete, jellemzői felől, nehogy belekerüljön a kosarába. Az erdőbe szellős kosárral érkezzünk, és fajonként különítsük el a gombákat, hiszen ha véletlenül mégis leszedünk néhány gyilkos galócát, akkor az egész kosár tartalmát ki kell dobni. Szedéskor arra is érdemes figyelni, hogy tisztítsuk le az erdőben a gombákat, hogy a szakértők könnyebben bevizsgálhassák őket – mondja Orbán Imre.

Hirdetés