A város kezdeményezésére a receptúrát birtokló Zwack Unicum Nyrt. ismét elkezdte gyártani és forgalmazni a legendás és évtizedeken keresztül nagy népszerűségnek örvendő Mecseki Itókát – erősítette meg a PécsMa.hu értesüléseit Páva Zsolt, Pécs polgármestere.
A városvezető azt mondta, a pécsi önkormányzat kezdeményezésére és Háber Tamás étteremtulajdonos hathatós segítségével a közelmúltban sikerült egyeztetéseket folytatni a márka és a receptúra tulajdonosával.
– A Zwack Unicum Nyrt. elfogadta érveinket és úgy döntött, újra gyártani kezdi a régi idők egyik nagy népszerűségnek örvendő italát. A Mecseki Itóka feltámasztásával az a célunk, hogy egy régi pécsi érték szülessen újjá, s erősítse a helyi identitást – mondta lapunknak a polgármester.
A Mecseki Itóka a karácsony előtti hetekben a boltok polcaira is kikerül és pécsi éttermek italkínálatát is gazdagítja.
Bár az idősebbek bizonyosan tudják, a fiatalok kedvéért elmondjuk: az ital egy pécsi eredetű gyógynövénylikőr, amelyben az illatos fűszerek mellett az italt alkotó négy legmeghatározóbb gyógynövény – a borókabogyó, a kamillavirág, a gyömbér, valamint az enciángyökér – járul hozzá az egyedi ízhatáshoz. Ezek kombinációja eredményezi a 33 százalékos alkoholtartalmú, gyógynövényes ízű és fűszeres zamatú likőrkülönlegességet.
A Mecseki Itóka megjelenése is utal a pécsi gyökerekre, hiszen a címke az eredeti 1933-as csomagolást idézi: sárga alapon az öt torony látható, ami Pécs középkori latin nevére utal, valamint a kék és a sárga szín dominál nemcsak a címkében, de az üveg kupakjában is, amelyek pedig Pécs városának színei.
Az ital eredete igazán érdekes és formabontó, hiszen 1933-ban Pécs város Idegenforgalmi Hivatalának felhívására készült el, és elsődleges célja a város idegenforgalmának fellendítése volt. Ez olyan jól sikerült, hogy az évtized végére az ital már egy befutott, igazán sikeres helyi likőrkülönlegességnek számított és nemcsak a régióban, de országosan is forgalmazták. A Mecseki Itóka 2004-ig volt kapható Magyarországon, most tíz év szünet után került ismét piacra.
A sok évtizedes hagyományokkal rendelkező Mecseki Itókát elsősorban magában, szobahőmérsékleten fogyasztják, azonban különösen a dél-dunántúli régióban elterjedt egy másik fogyasztási formája, az ún. Puszta-koktél is. Ebben a kedvelt koktélban a gyógynövény likőr, pálinka és édes fehérbor speciális kombinációja emeli ki a mecseki gyógynövények jellegzetes ízvilágát. Az elkészítésében fontos szerepet játszanak az arányok: a tökéletes Puszta-koktél 2 cl Mecseki Itókát, 3 cl barackpálinkát és 5 cl Tokaji szamorodni bort tartalmaz.