Bizonyos ételek úgy híresültek el a köztudatban, hogy egészségtelenek, ezért aki odafigyel a táplálkozására, csak ritkán vagy egyáltalán nem készít ilyesmiket. Pedig az egész leginkább az alapanyagokon és az elkészítés módján múlik. Összegyűjtöttük néhány egészségtelennek hitt étel egészségesebb változatát.
Pizza
[box title=”Ropogós reform pizza” box_color=”#a2d387″] Forrás: nitusdietafitness.blogger.hu
Hozzávalók a tésztához:
– 1 bögre zabliszt
– 1 bögre tönkölyliszt
– fél bögre zabkorpa
– fél bögre tönkölykorpa
– 3 dkg friss élesztő
– 3 evőkanál olívaolaj
Szószhoz, feltéthez:
– passzírozott paradicsom
– fokhagyma
– bazsalikom
– só, bors, édesítő
– 3 egész paradicsom
– 10 dkg feta sajt
– 20 dkg csirkemellsonka
– 2 fej vöröshagyma
Elkészítés
Egy keverőtálba öntjük a száraz összetevőket (zabliszt, zabkorpa, tönkölyliszt, tönkölykorpa), hozzáadjuk az olívaolajat, majd az 1 dl langyos vízben feloldott élesztőt, továbbá annyi vizet, hogy egy lágyabb tészta legyen a végeredmény. A masszát a kézi habverő dagasztó funkciójával kb. 10 percig dagasztjuk, majd kelesztő tálban 15 percig pihentetjük, ha nincs akkor sima tálban letakarva 40-50 percig. Miután megkelt, kézzel kinyújtjuk, majd olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe simítjuk.
A szószhoz a passzírozott paradicsomot zúzott fokhagymával, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Ezután a felkockázott feltéteket, a kinyújtott, megkent tésztára halmozzuk, szépen sorban: először a sonkát, majd a hagymát, paradicsomot és végül a feta sajtot. Az egészet megszórjuk bazsalikommal és már tolhatjuk is az előmelegített sütőbe. 220 fokon 15 percig sütjük, majd (ha lehet) grill fokozaton a tetejére pirítunk. [/box]
[box title=”Zöldség pizza” box_color=”#d2b9e4″] Forrás: www.vitalzone.hu
Hozzávalók:
– ½ kg karfiol
– 4 paradicsom
– 1 avokádó
– 1 nagy tojás
– sűrített paradicsom
– gomba
– hagyma
– olíva
– paprika
– kömény, só, bors
– petrezselyem, oregano friss bazsalikom
– sajt
Elkészítés
Főzzük meg a karfiolt, majd turmixoljuk vagy nyomjuk össze villával. Adjuk hozzá a tojást, egy kevés reszelt sajtot és a fűszereket. A sütőlapra tegyünk sütőpapírt, majd öntsük rá a karfiolos keveréket, és próbáljuk úgy elsimítani, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. Kenjük rá a sűrített paradicsomot, majd pakoljuk a tetejére a feltétet: a vékonyra szeletelt avokádót, a paradicsomkarikákat és ízlés szerint további zöldségeket, a sajtot hagyjuk a legvégére. Előmelegített sütőben süssük 12-15 percig 200 fokon.[/box]
Nokedli
[box title=”Reform tojásos nokedli ” box_color=”#fac15c”]Forrás: www.ritakonyhaja.hu
Hozzávalók 3 főre:
– 250 g zabpehely
– 2+4 tojás
– só
– víz
-1-1 ek olívaolaj
Elkészítés
A zabpelyhet üres serpenyőben enyhén pirítsuk meg, figyeljünk arra, hogy ne színeződjön el, ne égjen meg. Majd egy turmixgépben őröljük selymesen lisztesre. A lisztet sózzuk, majd 2 tojással, és vízzel keverjük galuska állagúra. A hagyományos nokedlivel ellentétben egy picivel több vizet adjunk hozzá, mert a zab jobban felveszi a nedvességet. Forró, lobogó vízben szaggassuk ki a galuskákat. Majd, ha feljöttek a víz tetejére, szedjük ki őket egy edénybe. Hevítsünk 1 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és amikor már jó forró szedjük rá a nokedliket. Kicsit érdemes átpirítani, és amikor a galuskák is jó forrók, akkor ráönteni a sóval felvert (4 db) tojást. Folyamatos kevergetés mellett süssük össze a nokedlit.[/box]
Tócsni
[box title=”Lisztmentes tócsni” box_color=”#8bd0ae”] Forrás: menukonyha.blogspot.hu
Hozzávalók:
– 1 kg krumpli
– 1 nagyobb fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 tojás
– 10 dkg császárszalonna
– só, bors
Elkészítés
A lereszelt krumplit 20 percre tegyük szűrőbe, hogy lecsöpögjön, vagy hagyjuk a tálban pihenni, majd az idő letelte után kezünkkel jól nyomkodjuk ki belőle a nedvességet. Ha ez megvan, keverjük hozzá a hagymát, a zúzott fokhagymát, a szalonnát, a tojást, végül a sót és a borsot. Egy hőálló tálat kenjünk ki olajjal és simítsuk el benne a krumplis masszát. Fedjük be alufóliával és 180 fokos sütőben kb. 35 percig pároljuk, majd a fóliát levéve róla süssük pirosra. Az elkészült tócsnit tejföllel tálaljuk. [/box]
[box title=”Zabkorpás cukkinitócsni ” box_color=”#eabedd”]Forrás: gyemantkonyha.blogspot.hu
Hozzávalók:
– 30 dkg cukkini
– 1 tojás
– 2 gerezd fokhagyma
– só. bors
– körülbelül 10 dkg zabkorpa
– olaj a sütéshez
Elkészítés
A cukkinit lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd adunk hozzá annyi zabkorpát amennyivel összeáll. Fél órára a hűtőbe tesszük, ennyi idő alatt a zabkorpa kissé megszívja magát. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és 1-1 evőkanálnyi adagot halmozunk a cukkinis masszából, majd amennyire tudjuk, szétlapítjuk azokat. Alacsony lángon mindkét felüket 3-4 percig sütjük. [/box]