A téli táplálkozás egyik kulcsfontosságú eleme a dió. Nem véletlen: egészségünk szempontjából kevés ennyire hasznos növényt találunk környezetünkben. Része a hagyományos táplálkozásnak, elengedhetetlen eleme a modern étrendnek – írja az Origo.hu.
A Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi karának kutatói, Dr. Lenore Arab vezetésével újabb ismert, de eddig nem bizonyított pozitív tulajdonságát igazolták a diónak. A Los Angelesi szakemberek szerint a rendszeres fogyasztás segíthet a memória frissességének megőrzésében, javítja a koncentrációs képességet és felturbózza az agy „műveleti sebességét” is.
Több ezer, húsz év fölötti embert vontak be a kísérletbe. Azok, akik rendszeresen fogyasztottak diót, mind a hat kognitív tesztet sikeresebben teljesítették, függetlenül attól, hogy mennyi idősek, milyen neműek és nemzetiségűek voltak. Dr. Arab elmondta, hogy rendkívül izgalmas volt szembesülni a bizonyítékokkal és pozitív változásokkal, amelyeket akár napi egy maréknyi dió is előhozhat. „Ritka, hogy egy kutatás ennyire egyszerűen ki tudja mondani, hogy a mindennapi dióbél fogyasztása javíthatja a kognitív képességeket.” Az eredményeket a Journal of Nutrition, Health and Aging szaklapban publikálták. A kutatónő ismertette, hogy nem csak ez a kedvelt növény egyetlen erőssége, hiszen kitűnő forrása az antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak, omega-3 zsírsavaknak.
Ha van természetes energiabomba, akkor a dió az: 100 gramm bélben 654 kalória található, így nem véletlen, hogy a természetgyógyászatban, a népi orvoslásban gyerekeknek, lábadozó betegnek adták – Európa egyes vidékein a bányászokat látták el vele. Az orvostudomány és a laborvizsgálatok beigazolták a hagyományt, így nem véletlen, hogy a korabeli híradások szerint az orosz kozmonauták is vittek magukkal diópasztát az űrbe.
Az amerikai American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált 2013-as kutatás bizonyította, amit a fogyókúrázók már rég tudnak: a dió rendszeres evése testsúlyvesztéshez vezet, hiszen számos fehérjeforrást tökéletesen ki lehet váltani vele. Mivel tápértéke magas és sok olajat tartalmaz, telítettség érzését kelti, ami hosszú távon kifejezetten pozitív. Nem csak az olaj miatt érdemes figyelni a dióra, a fehérjetartalma is kiemelkedő, megegyezik a gabonafélék értékeivel, ám összetételük rendkívül kedvező. 100 g bélben 15-16 g fehérje van, ami meghaladja más húsok, a tej, a tojás értékeit.
A Harvard School of Public Health szintén foglalkozott a dióval. Közelmúltban zárult kutatások arra az eredményre jutott, hogy a rendszeres fogyasztás a hosszabb élet kulcsa lehet, hiszen a szív- és az emésztőrendszeri bajok, többek között a természetes ellenszere.