Az esős hetek után most itt van a (várva várt?) kánikula. A nagy hőségben jól esik egy kis felfrissülés, és ha már nem ülhetünk egész nap a vízparton, legalább a munkából hazaérve kijár egy kis kényeztetés. Mutatunk pár egyszerű, hűsítő finomságot, amivel könnyebb lesz elviselni a rekkenő meleget.
[box title=”Mascarpone-eper-bazsalikom fagylalt” box_color=”#f52d2d”]
Hozzávalók (12 pálcikához):
25 dkg eper
25 dkg mascarpone
1 ek. friss, aprított bazsalikom
15 dkg porcukor
6 dl tejszín
csipet só
Elkészítés:
Turmixold össze az epret a bazsalikommal és a csipet sóval. Verd fel kemény habbá a tejszínt úgy, hogy közben add hozzá a porcukrot kanalanként. Vedd le a habverőt alacsony fokozatra és keverd hozzá a mascarponét, végül az eperpürét is. Nem muszáj teljesen elkeverni, gusztusosan fog kinézni, ha kicsit márványos marad. Végül töltsd pálcikás jégkrémformába és tedd a mélyhűtőbe legalább 5 órára. Ha nincs jégkrémformád, kis pohárkákban is lefagyaszthatod.[/box]
[box title=”Narancsos-mézes-gyömbéres sorbet” box_color=”#fc8c1d”]
Hozzávalók:
7 dl narancslé (100%-os/ frissen facsart)
4 ek. méz
kb. diónyi friss gyömbér
Elkészítés:
Pucold meg és vágd fel apró kockákra a gyömbért, majd tedd fel főni kb. 5 percre 1 dl narancslével. Hagyd, hogy langyosra hűljön, és keverd bele a mézet, majd a többi narancslevet és hűtsd ki. Ha hideg a lé, tedd fagylaltgépbe kb. 20 percre. Ha nincs fagyigéped, műanyag tálban rakd be a mélyhűtőbe és időnként keverd át, amíg kellően jó állagot nem kapsz. Friss naranccsal vagy egyéb gyümölccsel tálalva még ízletesebb lesz![/box]
[box title=”Fahéjas frappé” box_color=”#efb77c”]
Hozzávalók:
1 csésze kávé
1 csésze jégkocka
negyed csésze kávélikőr
1 tk. cukor (elhagyható/ édesítővel pótolható)
kevés fahéj ízlés szerint
negyed csésze tej vagy tejszín
tejszínhab a díszítéshez
Elkészítés:
Hűtsd le a kávét, majd az összes hozzávalót (kivéve a tejszínhabot) turmixold össze, amíg kásás, frappé állaga nem lesz. Öntsd poharakba, mehet rá a tejszínhab és már ihatod is.[/box]
[box title=”Házi jégkása” box_color=”#7feba2″]
Hozzávalók (per fő):
10 dkg idénygyümölcs ízlés szerint, lehet vegyesen is
3 dl víz
fél citrom/lime leve
15 dkg porcukor
Elkészítés:
Csinálj szirupot a cukorból és a vízből úgy, hogy lábasban összekevered, amíg a cukor fel nem olvad és szirupos állaga nem lesz. Add hozzá a citromlevet és tedd félre hűlni. Közben a megtisztított, feldarabolt gyümölcsökből készítsd pürét botmixerrel vagy turmixgéppel. Keverd össze a pürét a cukorsziruppal, majd öntsd az egészet egy lapos, széles műanyag tálba. Tedd a mélyhűtőbe, majd óránként kapargasd meg, törd össze egy villával. Ezt 4-5 alkalommal kell megismételni a kívánt kásás állag eléréséhez. Ez után poharakba öntve fogyaszthatjátok a hűsítő italt.[/box]