12 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőPszichéHúsvéti ételek finnyás gyerekeknek

Húsvéti ételek finnyás gyerekeknek

Megállíthatatlanul közeledik a húsvét. Ez sok szülőnek nemcsak az ajándékok kiválasztása, a vendégség, a locsolkodás megszervezése miatt jelent stresszes időszakot, hanem azért is, mert finnyáskodó gyermekükkel évről évre sikertelenül próbálkoznak megetetni a hagyományos reggelit. Ha eddig minden ötlet kudarcot vallott volna, íme még néhány, amelyek megmenthetik az ünnep jó hangulatát, és a csemete is jóllakhat.

Húsvéti eledelek – másként

Hagyományosan a farsangot követő nagyböjti időszak után az emberek húsvétkor vettek magukhoz először húst – és a sonka ma is ünnepi asztalaink legkedveltebb étke. Persze a felnőtteké inkább, mint a gyerekeké, de van megoldás.

Ha a kicsi csak azért nem eszi meg a sonkát, mert az túl szálas, tejfogacskáival nehezen tudja elrágni, többféle receptet találhatunk, amelyek segítségével a sonkát pépesítve, darálva, apróra darabolva, krémként tudjuk tálalni. Készíthetünk például húsvéti csibéket a gyerekeknek:

A tejszínes sajttal, reszelt sajttal, tört főtt burgonyával, tejföllel és joghurttal, főtt tojás sárgájával, majonézzel, sóval, borssal, szerecsendióval és „indiai sáfránnyal”, azaz kurkumával eldolgozott sonkát visszatöltjük a keresztben cakkosan félbevágott főtt tojás fehérjéjébe, amelynek alját egyenesre vágjuk, hogy megálljon. A kilátszó töltelékrészen egész fekete borsból vagy szegfűszegből szemet, főtt répa szeletből csőrt készítünk, a tojásból kibújó csibénk fejére illesztjük a leszelt „tojáshéj” darabkát.

 

Ha a gyermekünk az egész tojást hagyja inkább ki a kínálatból, és nem ragaszkodik feltétlenül a kötözött, főtt sonkához, akkor készíthetünk tojáspástétommal töltött sonkatekercseket. Ehhez a főtt tojásokat kell  apróra összetörni vagy ledarálni, reszelt vöröshagymával, mustárral, tejföllel és joghurttal, ízlés szerint majonézzel, borssal, sóval, petrezselyemmel összekeverni, hozzáadni darált füstölt-főtt szalonnát. Ezt a pástétomot tölthetjük „gépsonkába”, vagy bármilyen, szálirányra merőlegesen és vékonyra szelt  sonkába. Érdekessé lehet tenni a tálalást azzal, hogy a sonkákat répaformára tekerjük össze, a tetejébe rozmaringszálat vagy petrezselyemzöldet tűzünk, így valóban répához fog hasonlítani a tányérunkon!

Fentieket ecetes tormával, tormakrémmel, majonézes tormával is kínálhatjuk.

Ha a torma erejével van gond, azon is könnyen segíthetünk. A reszelt torma erejét tompíthatjuk, elvehetjük azzal, hogy forrósított vajon, margarinon vagy olajon megforgatjuk, majd tejföllel vagy tejszínnel, joghurttal, majonézzel, kevés édes mustárral, csöpp cukorral – helyette használhatunk mézet vagy világos juharszörpöt is -, sóval keverhetünk tormakrémet. Akinek csípős ecetes, „üveges” tormája van otthon, futtasson meg lisztet olvasztott vajon, öntsön hozzá tejszínt vagy tejet, és folyamatos kevergetés mellett kicsit sűrítse be. Ezután tegye bele a tormát, sózza, cukrozza, frissen facsart citromlével ízesítse. Valószínűleg kedveltebb lesz ez a változat az érzékenyebb  gyermeki ízlelés számára is.

Tálalás

Ha a család minden tagja szereti a húsvéti fogásokat, a látványt akkor is megbolondíthatjuk.

A tányéron el lehet úgy helyezni az ételeket, hogy a szeletelt főtt tojások legyenek a tányérfej szemei, az összetekert sonkaszelet az orra, tormából, tormakrémből vagy majonézből készíthetjük a szájat, a tányér szélére pedig akár félbevágott paradicsomszeleteket helyezhetünk el fül gyanánt. Hajnak pedig használhatunk zöldhagymát, snidlinget, petrezselymet.

Töltött tojásból készíthetünk például „tojásfészket” is. A hosszában felvágott főtt tojások sárgája helyére helyezzünk vékony csíkokra metélt sonkát reszelt ecetes torma, tormakrém vagy majonéz segítségével. Az egészben megmentett sárgákból kiscsibéket  készítünk. Fekete borsból vagy szegfűszegből és sárgarépából készíthetünk szemet, csőrt, de akár pici tarajokat is. Ha levágtunk egy szeletet a leendő fészek aljából, abból épp kitelik két apró szárny is.

Akár így, akár úgy, a menühöz a jó étvágy elengedhetetlen. A gyerekeknek pedig szolgáljunk olyan meghökkentő ötletekkel, hogy meglepetésükben észre se vegyék, mindent megettek a tányérjukról. Kellemes készülődést!

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő