Hegyekben áll otthon a sonka, a főtt tojás, a torma és a kalács? A húsvéti reggeli megismétléséhez azonban senkinek nincs már kedve? Sebaj, a maradék alapanyagokból is remek ételeket lehet készíteni.
[box title=”Sonkás rakott palacsinta” box_color=”#ffd6a8″ title_color=”#894110″]
Hozzávalók – 4 személyre:
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
- fél l tej
- 5 evőkanál olaj
- 40 dkg sonka
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg Pannónia sajt
- 1/4 l tejföl
- 2 tojás
- fél evőkanál ételízesítő
- vaj
- zsemlemorzsa (a tűzálló tál kikenéséhez)
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a tojással, csipetnyi sóval, a tejjel és egy-két evőkanál olajjal, majd kb. 20 percig hagyjuk pihenni. A sonkát vágjuk vastag csíkokra, a petrezselymet mossuk meg és aprítsuk fel.
Ha ezzel megvagyunk, akkor süssünk olajozott palacsintasütőben a szokásosnál egy kicsit vastagabb palacsintákat, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk metéltre. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, egy tűzálló tálat pedig kenjünk ki vajjal és szórjunk meg zsemlemorzsával. A palacsintametéltet keverjük össze a sonkával és a felét terítsük a tűzálló tálba, majd mehet rá a sajt fele, a tetejére pedig a maradék sonkás metélt. A tejfölt keverjük simára a tojásokkal, az ételízesítővel, borssal és öntsük a tészta tetejére. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és tegyük negyven percre forró sütőbe. A recept nyugodtan megspékelhetjük némi zöldséggel vagy többféle sajttal. [/box]
[box title=”Húsvéti saláta” box_color=”#dfffa3″ title_color=”#404c33″]
Hozzávalók:
- 6-8 főtt tojás
- majonéz
- két púpos evőkanál tejföl
- egy teáskanál tormakrém
- két kis alma
- 10 dkg főtt füstölt sonka (csak a sovány része)
- 10 dkg sajt
- egy kis fej hagyma (póré, újhagyma)
- só, bors
Elkészítés:
Az öntethez keverjük ki a tormát, a majonézt és a tejfölt, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk és forgassuk bele a kisebb kockákra vágott tojást, sonkát, sajtot és a hámozott, felkockázott almát is. Pár órán keresztül pihentessük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, és fogyaszthatjuk is. [/box]
[box title=”Tojásos-tormás szendvicskrém ” box_color=”#c6dfe2″ title_color=”#3e5551″]
Hozzávalók:
- 5 kemény tojás
- 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- só, bors
- majonéz
- mustár
- tejföl
- torma
- petrezselyem
- egy kis fej vöröshagyma fele reszelve, megpirítva
- (húsvéti sonka)
Elkészítés:
Pucoljuk meg a húsvétról megmaradt főtt tojásokat, szeleteljük fel kisebb kockákra, majd egy botmixerrel és némi vajjal varázsoljunk belőle nagyjából egynemű masszát. A munka nagyobb része ezzel le is van tudva, a továbbiakban csak annyi a dolgunk, hogy tejföllel, majonézzel, mustárral és apróra vágott (pirított) hagymával bekeverjük, illetve ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel és tormával. Ha valakinek van kedve, és csak minimális sonka maradt húsvétról, azt is beleszelheti a krémbe. Elrontani biztos nem fogja. Pirítóssal, de friss puha kenyérrel is isteni.[/box]
[box title=”Kalácsfelfújt” box_color=”#e2d5e7″ title_color=”#4e2f60″]
Hozzávalók – 5 adag:
- 30 dkg szikkadt kalács
- 10 dkg nutella (ízlés szerint)
- 4 dl tej
- 3 dl habtejszín
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg fehér csokoládé
- 30 dkg vaj
Elkészítés:
A kalácsot szeleteljük fel, minden második szeletet kenjünk meg vastagon mogyorókrémmel. Az üresen maradt szeleteket illesszük rá a megkentekre és az így kapott szendvicseket vágjuk kockákra. Ha ez megvan, akkor melegítsük össze a tejet és a tejszínt, a tojást, a tojássárgát és a cukrot pedig keverjük össze alaposan. Ezután lassan adagoljuk hozzá a felmelegített tejes-tejszínes keveréket a tojásos masszához, és tegyük bele az olvasztott vajat is. Kenjünk ki egy jénait, vagy egy mélyebb tepsit vajjal, és tegyük bele a kalácskockákat, majd öntsük rá a tojásos-tejes keveréket. Hagyjuk állni minimum 10 percig, hogy jól megszívja magát. Majd a kockára tört tej- és fehér csokit szórjuk a tetejére szórjuk és dugdossunk a kalács közé is. Ha nem tudunk mit csinálni a megmaradt két tojásfehérjével, akkor verjünk kemény habot belőle és simítsuk a sütemény tetejére. Így vagy úgy, végül süssük meg. [/box]