Úton útfélen belebotlunk ismeretlen, furcsa gyümölcsökbe a bevásárlóközpontokban. Felmerülhet ilyenkor a kérdés bennünk, hogy vajon mit lehet kezdeni ezekkel az egzotikus finomságokkal. Pécsi gasztroblogger segítségével megmutatjuk, hogyan dobjunk össze egy-egy ízletes fogást a számunkra ismeretlen gyümölcsökből.
Kiválasztottunk néhány finomságot, melyekkel találkozhatunk a nagyobb boltok polcain – ezek a sárkánygyümölcs, licsi és a kumquat – és Lánczos Sándor, pécsi gasztroblogger segítségével mutatunk három isteni receptet az elkészítésükre. Íme!
Sárkány gyümölcs
Ez a gyümölcs bármilyen salátához, smoothe-hoz, süteményhez megfelelő. A sárkány gyümölcs a kaktusz gyümölcsök családjába tartozik, gyönyörű bíbor külseje és fehér belseje van, fekete, ehető magokkal. Az íze és állaga hasonlít a kiwiére. Önmagában is nagyon finom, fogyasztható gyümölcs. Íme egy gyors, egyszerű recept.
[box title=”Fajitás csirke tortilla sárkánygyümölcs salsával” box_color=”#e52f2f”]
Hozzávalók 2 főre:
- 2 db tortilla lap
- 1 db sárkány gyümölcs
- 1 újhagyma
- 1 evőkanál friss koriander
- 1 ek lime lé
- 250 g csirkemell filé
- 1 ek fajita fűszerkeverék (1 ek chilli por, 1,5 teáskanál kömény, 1 tk bors, 1 tk só, ½ tk paprika, 1/2 tk oregánó, 1/4 tk fokhagyma por, 1/4 tk vöröshagyma por)
Elkészítés: Egy edényben keverjük össze a felkockázott sárkány gyümölcsöt (csak a belső fehér húsa használható), a felkarikázott újhagymát, a felaprított koriandert és a lime levét. Tegyük hűtőbe, és hagyjuk állni, amíg kisütjük a húst. A húst kockázzuk, csíkozzuk, ahogy nekünk tetszik. Jól fűszerezzük be a keverékünkkel, majd kevés, forró olíva olajon süssük meg. A tortilla lapokat töltsük meg a hússal, majd tegyünk rá a salsából.Kész is! [/box]
Licsi
Szintén önmagában is tökéletes gyümölcs. Nagyon könnyű eltávolítani a külső héjat, és azonnal elénk tárul a hófehér belső hús. Vigyázat belül egy kőkemény mag van, ne harapjunk rá! Fejtsük le a gyümölcsöt, és ehetjük. Bármilyen desszerthez használható, mert lédús, finom és édes. Akár készíthetünk belőle panna cotta-t, vagy megtölthetjük vele a piskótánkat, avagy ahogy a többit is, koktélokhoz adhatjuk, vagy készíthetünk velük muffint. Most azonban egy saláta receptet mutatunk.
[box title=”Rizstészta saláta licsivel, chillis dresszinggel” box_color=”#f36426″]
Hozzávalók:
- 150 g cérnametélt rizstészta
- 150 g fehérbab konzerv
- 1 marék koriander
- 1 marék menta
- 1 kígyó uborka
- 2 szál zeller
- 2 retek
- 1 fej hagyma
- 8 db licsi
- 50 g kesudió
- 4 ek chilli lekvár (vagy erős pista)
- 2 lime leve
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A rizstésztát forrázzuk le, és hagyjuk állni 10 percig. Csöpögtessük le, majd adjuk hozzá a leszűrt babot, a felaprított koriandert és mentát, a felkockázott uborkát, a felszeletelt zellert, a felvágott retket, a felaprított hagymát, a licsiket és a felaprított kesudiót. Keverjük jól össze. Készítsük el a dressinget. Keverjük össze a hozzávalókat, majd épp tálalás előtt locsoljuk meg a salátát. Ezt akár egy finom steakhez is felszolgálhatjuk köretként. [/box]
Kumquat
Kínában honos, a narancsra hasonlító gyümölcs. Szintén fogyasztható önmagában, vagy gyümölcssalátákban, vagy desszertekhez. Tökéletes lekvárnak, vagy zselékhez, avagy alkoholos italok feldobásához. Harmadikként azt mutatjuk meg, hogy a halételekhez milyen tökéletesen tudjuk párosítani a gyümölcsöket, így például a kumquatot is.
[box title=”Tilápia filé citrusos vajjal, pirított kumquattal.” box_color=”#e88721″]
Hozzávalók:
- 2 db tilápia filé
- Só, bors
- 110 g vaj
- 1 tk gyömbérpor
- 2 tk citromlé és héj
- 2 tk narancslé és héj
- 4 db kumquat
- 4 mentalevél
Elkészítés: A szoba hőmérsékletű vajba belekeverjük a gyömbérport, a citrom és a narancs levét, héját, valamint a felaprított mentát. Hűtőbe tesszük felhasználásig. A tilápia filét sózzuk borsozzuk. Serpenyőt hevítünk, kevés olíva olajat teszünk bele, és megsütjük a halakat. Amikor fordítjuk a filét, mellé dobjuk a félbe vágott kumquatokat is, hogy piruljanak meg. Amikor a hal elkészült, tányérra rakjuk a kumquatokkal együtt, majd egy jó adag (egy evőkanál) vajat ráteszünk a még forró halra. Rizzsel, burgonya pürével tökéletes halétel.[/box]