2 C
Pécs
péntek, november 22, 2024
KezdőlapHírzónaÍgy menthetjük meg ételeinket!

Így menthetjük meg ételeinket!

Míg világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, napjainkban egyre több szó esik arról, hogy hogyan fékezhetjük meg az élelmiszerek kidobását, tudva, hogy a nélkülözés hasonlóan nagy gondot jelent a világban. Az Élelmiszerbank küldetése, hogy visszaszorítsa az élelmiszerpazarlást, és csökkentse a nélkülözők számát. Eddig ebben az évben 5000 tonna élelmiszert mentett meg és juttatott el 250.000 rászorulóhoz.

A világon 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy évente kárba az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO felmérése szerint. Európában az élelmiszerhulladékok 42%-át a háztartások termelik, 39%-át a gyárak és csupán 14%-át az éttermek. Ezek a számok elkeserítőek, főleg, hogy a világon közel 1 milliárd ember alultáplált és éhezik. Az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást, és az általuk szervezett élelmiszermentéssel visszaszorítsa a nélkülözők számát Magyarországon, ahol az élelmiszerfelesleg éves mennyisége 1,8 millió tonna.

Vállalatok a pazarlás ellen

Az Egyesület élelmiszeripari gyártóktól veszi át nagy mennyiségben a szezonalitás miatt már nem eladható, vagy csomagoláshibás, vagy közeli lejáratú termékeket központi raktárában.

Vannak azonban olyan termékek, amelyek nem kerülnek az Élelmiszerbank raktárába, hanem az Egyesület partnerszervezetei segítségével egyből a nélkülözőkhöz jutnak el, ezek az áruházak polcairól lekerülő közeli lejáratú termékek. Az Élelmiszerbank által mentett 5000 tonna élelmiszer közel 2/3-át ezek alkotják. Ha ezt a mennyiségű mentett élelmiszert kamionokra tennénk, 3 km hosszan állna a sor.

Az Élelmiszerbank célja, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő felajánlja jótékony célra élelmiszerfeleslegét. Ennek biztosítására minden Élelmiszerbank partner gyártó és kereskedő megkapja azt a támogatói logót, mely védjegyként jelzi, hogy a cég felelősen bánik élelmiszereivel.

„Az Élelmiszerbank az élelmiszerek begyűjtésével zöld és segélycélokat is szolgál. Folyamatosan nő azon vállalatok köre, akik felajánlják a felesleges élelmiszereket, segítve ezzel az élelmiszerfeleslegek csökkenését és a nélkülözők ellátását. Szeretnénk, ha az általunk kibocsájtott Élelmiszerbank Partner logó a jövőben még több vállalatot ösztönözne a felelős élelmiszerfelesleg kezelésre.” – mondta Sczígel Andrea, az Egyesület munkatársa.

Fogyasztók a pazarlás ellen

 A felelős vállalatokon túl a fogyasztók is tehetnek az élelmiszerpazarlás ellen. A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy az élelmiszer kidobásának komoly káros hatásai vannak a környezetre. Ezeket a hatásokat nemcsak maga a kidobásra került élelmiszer okozza, hanem a hulladékká vált élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrások (energia, anyagok, víz) elvesztegetése is. Íme, néhány hasznos tipp az Élelmiszerbanktól, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában:

  • Mérje meg, mennyi élelmiszert dob ki! Lehet, hogy csodálkozni fog.
  • Tervezzen, gondolkodjon előre: milyen étkezések lesznek, hányan lesznek, (tényleg) lesz-e ideje főzni, mit szeret a család!
  • Csak azt vegye meg, ami biztosan elfogy!
  • Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni!
  • Rendszeresen vizsgálja át a kamrát és a hűtőt! Használja fel a közeli lejáratú termékeket!
  • Tegye el és használja fel a maradékokat, varázsoljon belőlük új ételt!
  • Ha nincs más lehetőség és ki kell dobni, komposztáljon!

2006 EUROSTAT adatai

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő