1 C
Pécs
szombat, november 16, 2024
KezdőlapAbszolút NőÍgy válassz halat karácsonyra!

Így válassz halat karácsonyra!

Hal sokáig nem volt a magyarok ünnepi asztalán, a ponty is csak az elmúlt évtizedekben „úszott” be a konyhába. Azóta a halászlé szerves része a karácsonyi menünek, sok család pedig többféle hallal is próbálkozik: az afrikai harcsa, a pisztráng, a hekk, a lazac és a tőkehal is megjelenik a karácsonyi asztalon. Utánajártunk, milyen halat érdemes vásárolni Pécsen.

A halhús egészséges, hiszen ásványi anyagokban, omega-3 zsírsavban gazdag, alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás, ráadásul az ünnepek már-már elengedhetetlen fogása. Ám mivel messze vagyunk a tengertől, friss halat nehéz beszerezni, a megvásárolt halról pedig nehéz megállapítani, hogy jó minőségű, esetleg szennyezett-e. Sokan tartanak például a nehézfém-szennyezettségtől, amely a halak húsában a táplálékláncon keresztül felhalmozódhat.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a napokban végzett tesztek alapján vizsgálta meg, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom. Laboratóriumi vizsgálatukból kiderült, hogy a Magyarországon kapható halakban a kimutatott nehézfém mennyisége jóval az Európai Uniós határérték alatt volt. A TVE vizsgálata alapján az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém. A legnagyobb szennyezettséget a hekkeknél mérték, ám még ez is bőven az egészségügyi határérték alatt van.

A TVE azt tanácsolja, hogy ha szupermarketben vásárolunk tengeri halat, akkor részesítsük előnyben az MSC minősítésű (Marine Stewardship Council) termékeket. Ezzel támogatjuk azokat a halászokat, akik elhatárolódnak a halászati területek kizsákmányolásától, azoktól a halászati módszerektől, amelyek az egyes halfajok kihalásához vezetnek.

Hekk, ponty vagy lazac kerüljön az asztalra?

Ha lehet, részesítsük előnyben a Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halakat, ezeknél ugyanis legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri, óceáni halakéhoz képest, valamint nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának, hiszen ezeket az állatokat kifejezetten halászati célra tenyésztik. Hágendorn József, a Haltenger Halbolt tulajdonosa szerint a leggyakoribb karácsonyi hal természetesen a ponty a halászlé miatt, de fogy a szürke és az afrikai harcsa is pörköltalapanyagnak, és szívesen viszik a süllőt is, ami roston elkészítve ízletes igazán.

– Bármilyen halat veszünk, a legfontosabb az, hogy friss legyen: biztosan friss a termék, ha a hal húsa feszes, bőre nedves, szemei fényesek. Az opálos, beesett szemek a nem jó minőségű áru ismérvei – árulja el Hágendorn József. A fagyasztott halak sem ördögtől valóak, egy „titka” van a fagyasztott hal íze megőrzésének: a lassú kiengedés. Az elkészítés előtti napon vegyük ki a fagyasztóból, és hűtőbe téve lassan, egy nap alatt olvasszuk fel – tanácsolja a pécsi halárus.

Hágendorn József szerint a pécsiek egyre inkább nyitottak a halételekre, nyáron az Adriáról visszatérő helyiek bátran kísérleteznek a tengeri herkentyűkkel, karácsonykor pedig a harcsát, süllőt, pisztrángot és a lazacot viszik szívesen.

[su_note note_color=”#ff6136″]

Pécsen friss halat vagy élőhalat a vásárcsarnokban, a Metróban vagy a Tescóban, friss halat pedig a Lidlben, a Haltenger Halboltban a Nagy Lajos Király útján, és a Lőtér utcai halboltban is vehetünk.[/su_note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő