Február 24-én, hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Bár sajnos pécsi vagy baranyai étterem, cukrászda nem szerepel a toplistában, mutatjuk a nyerteseket.
Az év étterme és a 10+2-es toplista
(Mindegyik étterem budapesti!)
1. Stand
(Széll Tamás, Szuló Szabina, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán)
Az étterem magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtalálható a gulyásleves és a somlói, de nem hiányozhatnak olyan „hazai büszkeségek” sem, mint a kecsege, a szarvasborjú, a kacsamáj és tokaji aszú párosítása sem. Az étterem magabiztosan hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát. 2020-ban másodjára nyerték el a neves díjat.
2. Onyx
(Mészáros Ádám, Mártha Róbert)
A két Michelin-csillagos étterem felkarolta a tradicionális magyar ételek modernizálásának ügyét, így található az étlapon tokhal „halászlé”, libamáj, töltött paprika vagy vízi bivaly tatár, kakas és mangalica.
3. Babel
(Veres István)
A séf a skandináv és az erdélyi konyha alapanyagait egyesíti, így kerül erdélyi széna és sokféle gyógynövény a menüsorba. Ikonikus fogásuk, a tojásos nokedli és a polip, a paprikaszalonna, valamint a Rozsda elnevezésű desszert, vargányából, csokoládéból és tokaji furmintból.
4. SALT
(Tóth Szilárd)
A Salt az itthon még egyedinek mondható nordic éttermi stílust követi, ahol progresszív, megújító módon nyúlnak a klasszikus magyar alapanyagokhoz és ételekhez.
5. Borkonyha
(Sárközi Ákos, Puskás Csaba)
Tányérjaikon egyre hangsúlyosabbak a magyar konyha klasszikus elemei: a kocsonya, puliszka vagy feketeerdődesszert.
6. Costes
(Miguel Rocha Vieira)
Olyan hagyományos magyar ételeket kóstolhatunk a hazai fine dining éttermek úttörőjében, az első Michelin-csillagos magyar étteremben, mint a halászlé korhely módra, a tokajiban marinált kacsamáj, a desszert fronton pedig a Dunakavics.
7. Pasztell
(Erdei János)
Az étterem a magyar és az olasz konyha kifinomult fúzióját képviseli. A magyar konyha legpuritánabb ételei találhatók itt, mint a paprikás krumpli, a zellerkrémleves és a finomfőzelék gombafasírttal, valamint az almás ravioli.
8. Costes Downtown
(Miguel Rocha Vieira)
Az étterem az újraértelmezett klasszikus magyar fogásokról, és a hazai alapanyagokról híres.
9. St. Andrea Restaurant
(Barna Ádám)
Az elegáns étteremben kóstolhatunk marhapörköltet, töltött káposztát, véres hurkát és mákos gubát, a séf jó ízléssel alkotja újra a magyar polgári és vidéki konyha klasszikusait.
10. Textúra
(Both Lőrinc)
A kínálat a Borkonyhához hasonlóan nagy részben magyar alapanyagokra épül.
11. Stand25
(Széll Tamás, Szulló Szabina)
A bisztróban étlapon maradtak a klasszikusok, a gulyás, a rakott burgonya és a somlói (változatlan áron).
12. Arany kaviár
(Nyíri Szása, Molnár Attila, Kanász László)
A legrégebbi hazai fine dining étterem, mely egyszerre őrzi saját hagyományait, de mindig képes a megújulásra. Egyes orosz fogásait a nyitás óta készítik és tökéletesítik. A legutóbbi években hazai édesvízi halas ételekkel bővítették a menüsort, és az eddigieknél hangsúlyosabban jelennek meg fogásaikban a magyar alapanyagok.
Különdíjak
- Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díj / Pajta
- Dining Guide Az Év Innovatív Konyhája Díj / SALT
- Dining Guide Master Good Az Év Ígéretes Étterme Díj / Pasztell
- Dining Guide Az Év Séfje Díj / Mészáros Ádám / Onyx
- Dining Guide Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díj / Mede Ádám / Laurel Budapest
- Dining Guide Az Év Éttermi Szervize Díj / Arany Kaviár Étterem
- Dining Guide Törley Pezsgőmanufaktúra Az Év Szerethető Étterme Díj / Két Szerecsen Bisztró
- Dining Guide Életmű Díj / Pergel József / Déryné
- Dining Guide Az Év Vidéki Étterme Díj / Anyukám Mondta (Encs)
- Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Freyja – the croissont story
- Dining Guide ZAX Az Év Cukrászdája Díj / Mihályi Patisserie
Kiemelt képünkön Széll Tamás, aki az év éttermének, a Standnak a séfje.