12 C
Pécs
péntek, október 18, 2024
KezdőlapHírzónaInfluenza idején: antioxidánsok

Influenza idején: antioxidánsok

Antioxidánsokkal a szabadgyökök ellen.

Egy biológiai kísérletekkel foglalkozó új amerikai tanulmány szerint növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásával is kivédhetőek lennének az influenzavírusok tüdőre gyakorolt káros hatásai. A kutatók állati és emberi sejtekkel végzett vizsgálati eredményeik alapján jutottak erre a következtetésre, az antioxidánsokban gazdag táplálkozás azonban ettől függetlenül is előnyös a számunkra.

Az antioxidánsnak nevezett vegyületek képesek a szabadgyököket hatástalanítani. Alapvető jellemzőjük, hogy egymás hatását erősítik. Védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodástól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szívműködési zavarok veszélyét.

A legismertebb antioxidáns hatású vegyületek: A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, szelén, cink és magnézium. Ezeken túl egyéb – leginkább különböző növényekben megtalálható – molekulák is viselkedhetnek antioxidánsként.

Az influenzavírusok természetesen sokkal hatékonyabbak a legyengült immunrendszerrel szemben, ezért ha igyekszünk azt karbantartani, valamivel nagyobb eséllyel ússzuk meg a szezont fertőzés nélkül. A fokozott C-vitamin-bevitel, illetve a savanyú káposzta, a fokhagyma és a vöröshagyma, a gyümölcsök közül a citrom, a narancs, a grapefruit és az alma fogyasztása segít megóvni egészségünket.

Az antioxidáns vegyületek döntően a növényi táplálékokban vannak jelen, ezért fontos, hogy mindennapi étrendünk 50-60 dekagramm zöldséget és gyümölcsöt is tartalmazzon. Az antioxidánsok a vörösborban és a csokoládéban is megtalálhatóak, egyes antioxidáns vitaminok – például az A- és az E-vitamin – pedig az állati eredetű élelmiszerekben is jelen vannak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő