Az igazi, mézédes magyar dinnye a nyár egyik legjobb étele, amit kétségtelenül a maga egyszerű valójában, szeletben, vagy a héjából kikanalazva a legjobb fogyasztani. Azért kísérletezni még lehet vele!
[box title=”Dinnyekrém – Nosalty.hu” box_color=”#08bead”]
Hozzávalók – négy adag
– 60 dkg görögdinnye
– 30 dkg sárgadinnye
– 10 dkg kristálycukor
– 5 dkg méz
– 2.5 dl habtejszín
– 2 db tojássárgája
– 0, 5 citromból nyert citromlé
Elkészítés:
Magozzuk ki a görögdinnyét, és vágjunk ki belőle néhány golyót a tálaláshoz, a maradékot pedig szeljük apróra kockákra. Tegyük ugyanezt a sárgadinnyével, annyi különbséggel, hogy néhány golyót leszámítva a gyümölcshús nagy részét pürésítsük.
A tojássárgáját, a cukor felével, a citrom levével és a mézzel gőz fölött keverjük keményre, a tejszínből és a maradék cukorból pedig verjünk habot. Ha kész, dolgozzuk össze a tejszínes és a (kihűtött) tojásos masszát. Ezután adagoljuk bele a sárgadinnyepürét és az apróra vágott görögdinnyét. Töltsük fagylaltos kehelybe és hűtsük le alaposan. Isteni desszert![/box]
[box title=”Görögdinnyés csirkesaláta – cunimamakonyhaja.hu” box_color=”#c99cc8″]
Hozzávalók:
– egy méretes görögdinnye fele
– egy citrom
– olíva olaj (nem extra szűz)
– 40 dkg csirkemell filé
– 1 citrom leve és héja
– só és bors
– bazsalikom levelek
Elkészítése:
Csíkozzuk fel a csirkemellet, szórjuk meg sóval és borssal, majd öntsük rá a kifacsart citrom levét. Tegyük félre 15-20 percre, hogy a hús érjen ebben a kissé savanyú pácban. Közben magozzuk ki és kockázzuk apróra a görögdinnyét. Ha megvagyunk, halmozzuk egy tányérra, és egy kevés citromlével locsoljuk meg a gyümölcsöt is.
Ezután forrósítsuk fel az olíva olajat, dobjunk bele néhány citromkarikát, majd a húst. Süssük pirosra a csirkecsíkokat, de vigyázzunk ne szárítsuk ki, maradjon puha. Néhány perc után kiemelhetjük a citromkarikákat a serpenyőből. Ha átsült a hús, akkor pakoljuk őket még forrón a görögdinnye kockák mellé, és díszítsük a végeredményt egy kis bazsalikommal. [/box]
[box title=”Citromos dinnyeleves mangóval – Nosalty.hu” box_color=”#fa9238″]
Hozzávalók – négy adag
– 2 kg görögdinnye
– 2 db mangó (érett)
– 2 citromból nyert citromlé
– 15 db menta
– 0.5 teáskanál méz (vagy agave)
– 3 csipet gyömbérpor (vagy 1 kk friss gyömbér) 2 csipet kardamom
Elkészítés:
A mangó és a dinnye 2/3-át pépesre daráljuk, másik részét pedig apró kockákra vágjuk, és beletesszük a levesbe. A citrom kifacsart levét, a mézzel, gyömbérrel és kardamomporral egy kis tálban összekeverjük, és megszórjuk az apróra vágott mentával. Az így kapott masszát ráöntjük a dinnye levesre, kanállal összekeverjük és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ha kész, hidegen tálaljuk. [/box]
[box title=”Sárgadinnyés kosárka – sütigyár.hu” box_color=”#fcee8d”]
Hozzávalók:
Kosárkákhoz
– 4 db réteslap
– 5 dkg olvasztott Rama
– 3-4 ek. cukor
Túrókrémhez
– 50 dkg túró
– 3 ek. joghurt
– 6 ek. juharszirup
– 1 tasak vaníliás cukor
– 4-5 friss mentalevél apróra vágva
– 1 citrom reszelt héja
– 1 citrom leve
Díszítéshez
– sárgadinnye
– mentalevél
Elkészítés:
Az édesség elkészítéséhez egy muffintepsire lesz szükségünk.
A réteslapokat először egymásra téve vágjuk fel hat egyenlő részre, majd kenjük meg egyesével a kis téglalapokat olvasztott Ramával, hajtsuk félbe, majd a margarinnal kikent mélyedésekbe nyomkodjuk bele a tésztát. Fektessünk rá még egy ilyen lapot, kialakítva a mélyedést és a széleit eligazgatva alkossunk egy kis kosárkát. Az aljára csepegtessünk olvasztott Ramát és szórjunk bele egy kis cukrot, ami sülésnél karamell réteget képez. 180 fokos sütőben 5-6 perc alatt pirítsuk aranybarnára a tésztát, majd miután kihűlt emeljük ki a muffintepsiből.
A túrókrémhez a keverjük össze a hozzávalókat. Majd a sárgadinnyét kockázzuk fel, ha a kész, tegyünk mindegyik kosárkába egy kanál túrókrémet, majd a gyümölcsöt, végül porcukrozzuk meg és már tálalható is.[/box]