Nyakunkon az ősz, aminek egyik legjobb része, hogy elönti a piacot és az üzleteket a zamatos szőlő, amit a konyhában is sokféleképpen felhasználhatjuk – és nem csak süteményekhez. Az alábbiakban bemutatunk egy levest, két főételt és egy édességet a fürtös gyümölcsből.
[box title=”Szőlőleves fehérborral” box_color=”#fbfa98″]
Hozzávalók:
60+10 dkg fehér szőlő
2 dl fehérbor
1 dl tejföl
2 dl tejszín
kis darab fahéj
2-3 szem szegfűszeg
2 dkg liszt
cukor
só
Elkészítés:
Alaposan mosd meg és szemezd le a szőlőt, a tálaláshoz tegyél félre egy marékkal. Öntsd fel egy liter hideg vízzel a nagyját, add hozzá a bort és a fűszereket, majd lassú tűzön addig főzd, míg a szőlő meg nem puhul. A tejszínnel és a tejföllel készíts habarást a lisztből, folyamatos kavarás mellett öntsd bele a levesbe. Ez után forrald még pár percig, végül passzírozd át. Lehűtve, szőlőszemekkel megszórva tálald.[/box]
[box title=”Csirkecomb szőlővel bolondítva” box_color=”#eb8b76″]
Hozzávalók:
6 csirkecomb
1 kg krumpli
1 fürt szőlő
2 fej lilahagyma
1 fej fokhagyma
1 marék dióbél
1 pohár száraz rozé
2-3 ág friss kakukkfű
só
bors
Elkészítés:
Készíts zöldségágyat a következőképpen: főzd meg a krumplit, vágd negyedekre. Darabold fel szintén negyedekre a lilahagymát is, szedd gerezdekre a fokhagymát. Ezeket szórd be egy tepsi aljába, dobáld rá a megmosott szőlőt és a diót, szórj rá sót és borsot, tegyél rá friss kakukkfüvet. Erre tedd rá a megfűszerezett csirkecombokat, takard le az egészet fóliával és dugd be a sütőbe 50 percre. A végén pár percig fólia nélkül pirítsd meg a combokat.[/box]
[box title=”Szőlős-márványsajtos gnocchi” box_color=”#46fc93″]
Hozzávalók:
50 dkg kész gnocchi
12 dkg sonka
20 dkg szőlő
30 dkg kelbimbó
6 szál újhagyma
16 dkg márványsajt
10 dkg dió
1 dl tejszín
Elkészítés:
Vágd ketté a kelbimbót és a szőlőt, aprítsd fel a sonkát és az újhagymát. Főzd meg a gnocchit és a kelbimbót külön lábasban. Amikor a tészta feljön a vízre, kezdd el megpirítani egy serpenyőben a sonkát és a hagymát. Szedd bele a gnocchit, morzsold rá a márványsajtot és öntsd fel a tejszínnel. Ha „rottyan” egyet és besűrűsödik, zárd el alatta a tüzet. Így tálald: egy adag gnocchira mehet a kelbimbó, a szőlő és egy kis dió.[/box]
[box title=”Egyszerű bögrés-szőlős” box_color=”#e19956″]
Hozzávalók (24 cm-es formához):
1 kg szőlő (vegyesen)
4 db tojás
1 bögre (kb. 2 dl) cukor
1 bögre darált dió
1 bögre liszt
1 bögre tejszín
1 bögre tej
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. porcukor
1 tk. vaj a kikenéshez
Elkészítés:
A szőlőt most meg és leszárítva keverd össze a vaníliás cukorral. Üsd keverőtálba a tojásokat, add hozzá a cukrot, verd habosra, majd habosítsd tovább a tejszínnel együtt. Kevergetés közben apránként add hozzá a lisztet, darált diót és a tejet. Tedd a tésztát kb. 20 percre a hűtőbe pihenni. Vajazd ki a sütőformát, öntsd bele a tésztát, oszlasd el rajta a szőlőszemeket, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd jó fél órán keresztül. Még melegen szórd meg porcukorral, ha kicsit kihűlt, már ehetitek is.[/box]